Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať maliny

rss

Maliny sú skvelá pochutina, prírodný liek aj zásobáreň vitamínov a minerálnych látok. Ak ich ešte nemáte vysadené vo svojej záhrade, prišiel čas :) to napraviť...

Maliny milujú slnečné, na juh orientované priestory s výživnou hlinitou alebo hlinitopiesočnatou pôdou. Ak takýto pozemok nevlastníte, skúste vysadiť maliny kdekoľvek, kde nebudú zatienené a pôda nie je príliš premokrená. Ak sa uchytia, budú sa samé množiť a rozširovať všetkými smermi, preto ich nevysádzajte blízko k hranici pozemku.

Maliny sa sadia na jar i na jeseň. Pred výsadbou malín im môžete pôdu pripraviť pestovaním predplodín. Klasické záhradkárske postupy odporúčajú najprv na jar vysadiť skoré zemiaky, po ich zbere vysiať hrach. Po zbere zelených strukov zaryľovať obraté rastliny hrachu do pôdy. Koncom septembra môžete zaorať kvalitný kompost alebo maštaľný hnoj. V druhej polovici októbra pôdu prekopete motykou (alebo prebehnite motorovým kultivátorom), vykopte jamy a môžete sadiť maliny s rozostupmi asi 50 cm.

Nezabudnite pred výsadbou zastrihnúť korienky a nadzemnú časť rastliny skrátiť na 1/3 dĺžky. Maliny plodia na jednoročnom dreve, teda na jednoročných výhonkoch. Odrodené suché prúty sa v zime vylamujú. Stáleplodiace odrody malín v zime zastrihnite tesne nad zemou, aby mohli na jar opäť vyrásť a zarodiť na mladých výhonkoch.

Maliny odmeňujú pravidelnú závlahu dobrou úrodou. Sú pomerne náročné na živiny, ktoré im dodáte napríklad minerálnymi hnojivami s rohovinou (Biomin a pod.). Každý druhý rok by mali dostať do pôdy aj naplytko zaryľované organické hnojivá (maštaľný hnoj, kompost). Z dôvodu vysokej spotreby živín ktoré maliny dokážu z pôdy doslova vytiahnuť, nie je dobré sadiť ich tesne vedľa iných plodín či drevín.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz