Pekávate doma chlebík a stále máte pocit, že to nie je ono? Prečítajte si našich pár rád k dosiahnutiu vynikajúceho chleba. Síce sú to informácie veľmi základné, možno práve vám pomôžu. Tak do upečenia priatelia :)
1. Zlaté pravidlo: Múku treba vždy preosiať.
2. Používajú sa vždy čerstvé kvasnice. Vo všeobecností platí pravidlo – pol kocky droždia na pol kila múky. Ak sa množstvo droždia preženie, v ceste ostane pachuť.
3. Mnohým domácim pekárom sa zdajú ošatky ako prežitok, opak je však pravdou. Chlebíku dávajú tvar, pruhovanú štruktúru a navyše v nich cesto dobre vykysne. Musia byť poriadne pomúčnené, aby sa v nich cesto neprilepilo na steny ošatky a pri vyklápaní nepotrhalo.
4. Ak chcete k pečeniu použiť aj žitnú múku, pamätajte si jedno: Čím viac pridáte žitnej múky, tým viac musíte pridať aj vody. Cesto sa zväčšujúcim pomerom žitnej múky stáva ťažším.
5. Bežné pšenično – žitné cesto by sa malo nechať vykysnúť na trikrát. Cesto prepracujte a nechajte kysnúť tak dlho, pokým nezdvojnásobí svoj objem. Potom to zopakujte a vyklopte na „pekáč“. Tam nechajte ešte chvíľu prekysnúť, až pokiaľ sa vám nevyhreje rúra.
6. Ak je váš bochník po upečení hladký a nie príliš zamúčnený, po vybratí z rúry ho ostriekajte vodou. Okrem toho ho jemne nakrojte – vyhnete sa tým popraskaniu.
7. Teplý voňavý chlebík je veľmi lákavý. S konzumáciou sa však veľmi neponáhľajte a vždy po dopečení vydržte aspoň hodinku. Ak ho rozkrojíte skôr, môže sa stať, že sa bude lepiť a trošku spľasne.