Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako na chutný chlebík?

rss

Pekávate doma chlebík a stále máte pocit, že to nie je ono? Prečítajte si našich pár rád k dosiahnutiu vynikajúceho chleba. Síce sú to informácie veľmi základné, možno práve vám pomôžu. Tak do upečenia priatelia :)

1. Zlaté pravidlo: Múku treba vždy preosiať.

2. Používajú sa vždy čerstvé kvasnice. Vo všeobecností platí pravidlo – pol kocky droždia na pol kila múky. Ak sa množstvo droždia preženie, v ceste ostane pachuť.

3. Mnohým domácim pekárom sa zdajú ošatky ako prežitok, opak je však pravdou. Chlebíku dávajú tvar, pruhovanú štruktúru a navyše v nich cesto dobre vykysne. Musia byť poriadne pomúčnené, aby sa v nich cesto neprilepilo na steny ošatky a pri vyklápaní nepotrhalo.

4. Ak chcete k pečeniu použiť aj žitnú múku, pamätajte si jedno: Čím viac pridáte žitnej múky, tým viac musíte pridať aj vody. Cesto sa zväčšujúcim pomerom žitnej múky stáva ťažším.

5. Bežné pšenično – žitné cesto by sa malo nechať vykysnúť na trikrát. Cesto prepracujte a nechajte kysnúť tak dlho, pokým nezdvojnásobí svoj objem. Potom to zopakujte a vyklopte na „pekáč“. Tam nechajte ešte chvíľu prekysnúť, až pokiaľ sa vám nevyhreje rúra.

6. Ak je váš bochník po upečení hladký a nie príliš zamúčnený, po vybratí z rúry ho ostriekajte vodou. Okrem toho ho jemne nakrojte – vyhnete sa tým popraskaniu.

7. Teplý voňavý chlebík je veľmi lákavý. S konzumáciou sa však veľmi neponáhľajte a vždy po dopečení vydržte aspoň hodinku. Ak ho rozkrojíte skôr, môže sa stať, že sa bude lepiť a trošku spľasne. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz