Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a čím kŕmiť vietnamské prasce

rss

V prvom dieli seriálu sme si priblížili základy chovu vietnamských prasiat. V druhej časti si vysvetlíme, ako a čím vietnamské prasce kŕmiť…

Jednou z fám okolo chovu vietnamských prasiat je dezinformácia, že nepotrebujú jadrové krmivo (obilie a obilné šroty). Ale napriek výbornej schopnosti využívania pastvy si vietnamské prasce vyžadujú aj jadrové krmivo, aj keď v omnoho menšom objeme ako klasická sviňa domáca.

Základom prirodzenej stravy vietnamských prasiat je pastva, dokážu vypásť celú záhradu alebo ovocný sad, v ktorom vyzbierajú aj popadané ovocie. Ochotne prijímajú aj kuchynské zvyšky, zeleninové odrezky, čerstvo nakosené nezaparené zelené krmivo (tráva, ďatelina...) alebo krátko rezané seno. To umožňuje podávať jadrové krmivo len ako doplnok na dokŕmenie.

Ako pri iných hospodárskych zvieratách, dbajte na pravidelnú dobu kŕmenia a kvalitu krmiva. Podávajte len čerstvé, nezaparené krmivo a nezabudnite pridávať do dennej dávky minerálne a vitamínové doplnky pre zvieratá. V priebehu dňa kombinujte šťavnaté a suché krmivo. Zabezpečte aby mali neustále k dispozícii čistú vodu. Pozor na rozdielne potreby prasníc, plemenných kancov a malých prasiatok.

Ako kŕmiť prasnice

Základom stravy prasníc (a vietnamských prasiat všeobecne) je v letnom období kvalitná pastva a nakosené zelené krmivo, a samozrejme jadrové krmivo. V zime kŕmime kvalitným nakrátko rezaným senom, kŕmnou a cukrovou repou, varenými zemiakmi a jadrovým krmivom. Z jadrových krmív sú najvhodnejšie obilné šroty, najlepšie vo forme vlažnej kaše na chlípanie. U prasných prasníc (= očakávajúcich príchod prasiatok na svet) je zvlášť dôležité podávať kvalitnú stravu (plus minerálne a vitamínové doplnky), čo musí pokračovať aj po pôrode.

Niekoľko dní pred odstavením malých prasiatok od mlieka treba kŕmiť prasnicu zníženou dávkou krmiva (cca o 40 % menej). V deň odstavu malých prasiatok by prasnica nemala dostať žiadne krmivo a nižšiu dávku vody. To jej pomôže prestať produkovať mlieko bez zápalu mliečnych žliaz. Ak plánujete k prasnici opäť pripustiť kanca (robí sa to už v prvom týždni po odstavení prasiatok), odporúča sa podávať jej po úspešnom odstavení mláďat výživnejšiu kŕmnu dávku.

Orientačná denná kŕmna dávka gravidnej prasnice v letnom období je cca 1,5 kg zeleného krmiva + 0,25 kg obilného šrotu + 0,25 kg kuchynského odpadu alebo varených zemiakov. Po pôrode, keď kojí prasiatka, treba dávky obilného šrotu a kuchynského odpadu (alebo varených zemiakov) zvýšiť aj trojnásobne. Ako všetky ošípané, aj vietnamské prasce milujú chlípanie kvalitných obilných kaší.

V zimnom období je skladba stravy prasníc založená na okopaninách (cukrová a kŕmna repa, zemiaky), sennej múčke (krátko rezané seno) a jadrových krmivách (pšeničné otruby, obilné šroty). Orientačná denná dávka: okopaniny 1,6 až 2 kg, krátko rezané seno 0,15 kg, jadrové krmivo cca 0,3 kg. Po pôrode, keď prasnica kojí, až okolo 1 kg jadrových krmív denne najlepšie vo forme hustej vlažnej chlípanice. V lete aj v zime sa vietnamské prasce kŕmia 2 x denne v presných intervaloch. Dávku môžete upraviť podľa potrieb zvierat.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz