Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo chovať vietnamské prasce?

rss

Domáci chov vietnamských prasiat je výborný spôsob, ako zásobiť vlastnú rodinu dostatkom kvalitnej bravčoviny. Tento článok je prvou časťou 5-dielneho seriálu o chove vietnamských prasiat…

Vietnamské prasa (Sus bucculentus) je menším príbuzným svine domácej (Sus domesticus). Je skromnejšie, pokiaľ ide o nároky na ustajnenie a kŕmenie. Od jari až do príchodu prvých zimných mrazov znesú vietnamské prasce pobyt vonku na pastevných výbehoch. Práve využitie pastvy je ich najväčšou výhodou. Nezabudnite však, že aj pri vonkajšom odchove potrebujú prístrešok, v ktorom sa môžu pri nepriaznivom počasí ukryť. Vzhľadom k svojej sile a vitálnosti ľahko prekonajú (podvihnú) bežný pletivový plot bez základov. Po úniku z ohrady dokážu v okolí napáchať značné škody, konzumujúc všetko :) čo nájdu.

Vietnamské prasce poznáme aj pod zdrobneninou vietnamské prasiatka, alebo ako tzv. čínske prasce. Dosahujú živú hmotnosť okolo 70 až 80 kg.

Aké je mäso vietnamských prasiat?

Mäso správne odchovaného vietnamského prasaťa je rovnako kvalitné a chutné, ako z klasickej svine domácej. Podľa spôsobu kŕmenia však môže byť o niečo jemnejšie, šťavnatejšie, ale aj tučnejšie. Občas sa uvádza, že oproti bežnej bravčovine obsahuje menej cholesterolu. Vzťah medzi cholesterolom obsiahnutým v strave a hladinou cholesterolu u konzumenta však podľa výsledkov niektorých výskumov nie je až taký jednoznačný, ako sa dlhé roky tvrdilo.

Ako začať s chovom vietnamských prasiat?

Najjednoduchšie je každoročne chov obnovovať nákupom odstavčiat (to sú malé, ale už od mlieka odstavené prasiatka) od skúseného gazdu. Aby ste využili na maximum možnosti letného pastevného odchovu, kúpte si odstavčatá začiatkom apríla. Potom na ich ustajnenie postačí aj jednoduchá drevená kôlňa. Dbajte na to, aby mali kúpené odstavčatá aspoň 9 týždňov, a aby uplynul aspoň týždeň či dva od ich odstavenia od mlieka. Kančeky určené k výkrmu na mäso (teda nie plemenné kančeky) sa kastrujú cca 10 dní po odstavení. Druhou možnosťou je kúpiť, alebo si vychovať vlastnú chovnú skupinu tvorenú plemenným kancom a prasnicami. V každom prípade počítajte s tým, že aktívne vietnamské prasiatka vám rozryjú celý priestor, ktorý dostanú k dispozícii.

TIP: Nakupovať alebo predávať (nielen) vietnamské prasiatka môžete aj prostredníctvom gazdovskej online inzercie na PoctivePotraviny.sk.

V druhom dieli tohto seriálu sa pozrieme na druhy krmiva a spôsoby kŕmenia vietnamských prasiat.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz