Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kuchynský odpad = lacná hostina pre hospodárske zvieratá

rss

Ako dopriať domácim zvieratám super hostinu, a ešte pritom trocha ušetriť na krmive? Stačí rozumne využiť zvyšky jedál z nášho stola. Ale pozor – aj to má svoje pravidlá.

Základné pravidlo: výrazne korenené, sladené a slané jedlá nikdy domácim zvieratám nedávajte. Nedávajte im ani pokazené, skvasené, plesnivé alebo hnilé potraviny. Zvieratá nesmú dostať horúce krmivo, ale ani výrazne studenú stravu priamo z chladničky.

Chlieb, rohlíky a iné pečivo

Asi v každej domácnosti občas zvýši pár kúskov chleba či iného pečiva, už nevhodného pre ľudský konzum. Takéto kúsky je najlepšie nakrájať na tenké plátky, dôkladne skontrolovať či nie sú plesnivé a úplne dosušiť (prípadne aj v rúre). V suchom stave tak získate výborný kŕmny doplnok pre králikov, ale aj pre prasatá alebo v malom množstve ako občasnú pochúťku pre kozu. Sliepkam či morkám možno kúsky pečiva vopred rozmočiť vo vode, a ako kašu pridať do miešanice. Špeciálny tip: vytrite mastné taniere napr. od polievky čerstvým krajcom chleba sliepkam, získajú tak výživné látky ktoré potrebujú k noseniu vajec.

Vaječné škrupiny

Škrupiny z vajíčok odkladáme, sušíme a rozdrvené podávame sliepkam (nosniciam aj brojlerom), morkám, perličkám.

Varené zemiaky

Varené zemiaky sú výdatným potravinovým doplnkom pre králiky. Rozmiešané s otrubami alebo šrotom potešia kozu aj prasce. Pochutia si na nich aj sliepky a ďalšia hydina, zvlášť cenné sú pre nich mastené zemiaky ako súčasť zvyškov z nášho stola. Zvieratá skonzumujú aj v kuchyni nevyužité zemiaky, ktoré boli skladované celú zimu v pivnici či v špajze. Treba však starostlivo odstrániť zemiakové klíčky. Ak sa zemiaková šupka (typicky koncom zimy) začne zelenať, musia sa zemiaky dôkladne ošúpať – zelená šupka obsahuje nebezpečný solanin. Koza privíta ako doplnok stravy aj surový zemiak, nakrájaný na malé kocky.

Mäso a kosti

Akékoľvek zvyšky mäsa a tukov sú pre sliepky vynikajúcim zdrojom cenných látok, ktoré im prospievajú v raste aj v znáške. Pozor však na tenké ostré kosti alebo úlomky kostí v mäse, ktoré by im mohli pri prehltnutí ublížiť. Najlepšie je mäso (alebo aj kožku zo slaninky) sliepkam nakrájať na úzke pásiky (široké cca 5 mm). Výborným zdrojom vápnika a fosforu sú bravčové a hovädzie kosti, roztlčené alebo rozdrvené na drobno.

Ovocie a zelenina

Sliepky majú rady kúsky zeleniny a ovocia, dužinu, šupky, odrezky aj ohryzky. Skonzumujú varené aj surové zemiakové šupky, kúsky uhoriek, jablká, hrušky, kaleráb, cviklu, cukety či tekvice. Milujú šalát, kapustu, kalerábové a karfiolové listy. V záhrade vám sliepky dokážu „pomôcť“ so zberom jahôd alebo ríbezlí. Čisté zemiakové šupky (varené aj surové) možno podávať (čisté, alebo s otrubami či šrotom) nielen sliepkam, ale ak koze. Koza „spracuje“ aj šupky z jablka a kalerábu, nezabudnite však na to, že v jej strave musí dominovať kvalitné seno.

Voda z umývania riadu

Áno, aj tá sa dá zúžitkovať – ako pomyje pre prasatá. Ale len vtedy, ak neprišla do styku so saponátmi.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz