Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

5 najčastejších chýb pri kompostovaní

rss

Neexistuje žiaden overený postup, či návod na to, ako správne kompostovať a teda nedá sa povedať, že by niekto pri “výrobe” svojho organického hnoja postupoval nesprávne. Napokon, nech dáte na kopu akúkoľvek organickú hmotu, po určitom čase sa vám začne sama od seba rozkladať a vytvárať kompost. Ak však chcete predísť nepríjemnostiam so škodcami, či mať hnoj čo najbohatší na živiny, mali by ste sa snažiť vyvarovať týmto 5 najčastejším chybám.

1.chyba: Neprekrývate na hnojisku zvyšky jedla

Sú až tri dôležité dôvody, prečo je potrebné na hnojisku vždy prekryť vyhodené zvyšky jedla. Prvým dôvodom je nepríjemný zápach, ďalším sú zvieratá, ktoré lákajú vyhodené zvyšky a treťou príčinou je, aby ste sa uistili, že dosiahnete správnu rovnováhu medzi zeleným a hnedým materiálom v hnojisku.

2.chyba: V hnojisku nie je dostatočná rozmanitosť

Ak do kompostoviska budete dávať neustále rovnaké veci, bude jednotné aj v druhoch živín a mikróboch. Takže aj ak v záhrade, či na poli budete mať tú najlepšiu pôdu, tak ak vo vašom hnoji budú len stonky šalátu, zemiakové šupky a odpad z dvora, tak nedosiahnete dostatočnú úrodu. Váš hnoj totiž nebude hodnotný. Pri hádzaní vecí do kompostoviska teda majte na pamäti diverzitu - napokon, môžete tam dať akýkoľvek odpad z domácnosti a záhrady okrem skla, plastov, kovu a polystyrénu.

3.chyba: Do kompostoviska dávate len malé kusy odpadov

Niektorí ľudia si myslia, že čím viac bude odpad z kuchyne a dvora pokrájaný, rozdrvený na malé kúsky, tým lepšie výsledky dosiahnu so svojím kompostom. Chyba! Rozmanitosť je dôležitá aj čo sa týka veľkosti. Hoci je pravda, že rozrezanie vecí môže urýchliť ich rozklad, predsa veľa malých kúskov môže viesť k mokrej hromade hnoja, kde nebude dostatočne veľa pórov na prenikanie vzduchu, ktorý je dôležitý a potrebný pre proces rozkladu.

4.chyba: V kompostovisku vám chýbajú listy

Na jeseň s opadanými listami nie je problém. Stačí pohrabať trávnik pod stromami a hneď je čím zakryť v hnojisku odpad z kuchyne. Čo však na jar, v zime a v lete? Ak máte nejaké priestory, odložte si na jeseň nejaké to lístie do vriec, či nádob. Ak by to pre vás bol problém, môžete ho v kompostovisku nahradiť senom alebo slamou.

5.chyba: Pridávate do hnoja príliš veľa trávy

Kompostovanie môže na prvý pohľad vyzerať ako organické riešenie uloženia neželanej, pokosenej trávy. V skutočnosti však tráva nie je až taká prospešná pre vaše hnojisko. Zhluky trávy môžu blokovať prúdenie vzduchu cez kompostovisko, čo spôsobí, že bude husté a mokré. Tráva má tiež pomerne vysoký obsah dusíka, ktorý môže narušiť rovnováhu hnoja. Ak ale predsa chcete trávu do hnojiska pridať, nechajte ju najprv vysušiť, alebo ju aspoň zmiešajte so suchým lístím.

Rada na záver: Hnojte primerane

Veľakrát pri pridávaní hnoja do pôdy máme tendenciu to s hnojením prehnať. Pamätajte teda, že pri sadení nemôžete použiť len 100% kompost, pretože ten obsahuje priveľa vody a má vysoký minerálny obsah brániaci klíčeniu. Primerané a ideálne je zmiešať pôdu s 25 - 50% kompostu, nikdy nie viac.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz