Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako začať s kompostovaním

rss

Niektoré pôdy sú dobré na pestovanie rastlín, ovocia, či zeleniny samé o sebe, ale zároveň sa môžu značne líšiť a to dokonca aj v rámci tej istej záhrady. Len veľmi málo záhradníkov má šťastie na dokonalú pôdu. Pridaním kompostu do pôdy pomôžete zlepšiť podmienky rastu a výživy pre rastliny, ktoré v pôde pestujete. Tým vo svojej záhrade dosiahnete väčšiu a zdravšiu úrodu.

Čo je to kompostovanie

Kompostovanie je jednoduchý spôsob pridávania humusu bohatého na živiny do pôdy, ktorý poháňa rast rastlín a obnovuje vitalitu pôdy.

Výhody kompostovania

Recyklovanie kuchynského odpadu: až 30% komunálneho odpadu z odpadkového koša môže byť použitá v komposte.

Zavádza do pôdy užitočné organizmy: mikroskopické organizmy v komposte pomáhajú prevzdušňovať pôdu a rozkladajú organický materiál tak, aby bol využiteľný pre rastlinu, zároveň odstraňujú choroby rastlín.

Je výhodný pre životné prostredie: kompostovanie je prirodzenou alternatívou k chemickému hnojeniu, preto je vhodným pre životné prostredie.

Pridáva do pôdy vlhkosť: v komposte sa vytvára humus, ktorý pridáva do pôdy a vašich rastlín nielen živiny, ale aj vlhkosť.

Ako kompostovať

1.Začnite svoj kompost na zemi. To umožní červom a ďalším užitočným organizmom, aby kompost prevzdušňovali.

2.Najprv do kompostu položte vetvičky alebo slamu. To pomáha prevzdušňovať celú hromadu kompostu.

3.Pridávajte kompostové materiály vo vrstvách, striedavo vlhké a suché. Medzi vlhké zložky možno zaradiť potravinové kúsky, čajové vrecúška a pod. Suché materiály dú slama, listy, pelety z pilín alebo popol z dreva.

4.Pridajte hnoj. Tým myslíme zelený hnoj, ako je pokosená ďatelina, pohánka, pšenica, tráva alebo akýkoľvek iný zdroj dusíka. Týmto aktivujete svoju hromadu kompostu a proces kompostovania sa urýchli.

5.Udržiavajte kompost vlhký. Kompostu stačí, ak naň občas padne dažďová voda, ak by však napr. v lete dlho nepršalo, polejte ho.

6.Prikryte kompostovisko. Na prekrytie kompostoviska vám poslúžia drevené laty, či starý koberec. Krytie pomáha zadržiavať vlhkosť a teplo, dve základné podmienky pre dobrý kompost. Krytie taktiež zabraňuje nadmernému namočeniu kompostu dažďom. Kompost musí byť vlhký, nie však premočený.

7.Otáčajte. Každých niekoľko týždňov prevzdušnite hromadu kompostu vidlami alebo lopatou. Kyslík je potrebný na to, aby proces kompostovania fungoval a práve otáčanie kompostu mu ho pomôže dodať.

Pomer uhlíka a dusíka v komposte

Všetky kompostovateľné materiály sú buď na báze uhlíka alebo dusíka. Tajomstvom zdravého kompostu je udržať rovnováhu medzi týmito dvoma prvkami. Látky bohaté na uhlík sú najmä rôzne vetvičky, stopky, sušené listy, šupky, kúsky dreva, kukuričné stonky, ihličie, vaječné škrupiny, slama, popol. Dusíkaté látky sú látky bohaté na bielkoviny. Patria medzi ne zvyšky potravín, odrezky zeleného trávnika, zelené listy. Zdravá kompostová hromada by mala mať viac uhlíka ako dusíka. Jednoduchým pravidlom, ako to dodržať je použiť jednu tretinu zelených a dve tretiny hnedých materiálov.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz