Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

10 dôvodov prečo je dobré a zdravé piť pivo

rss

Pivo je zlatistý alkoholický nápoj vyrábaný zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasiniek s horkastou chuťou. Pitie piva má na Slovensku pomerne dlhú tradíciu. V minulosti sa pivo varilo takmer vo všetkých mestách a väčších obciach. Hoci dnes je na Slovensku už len 15 pivovarov, pivo je stále hlavným a obľúbeným mokom v pohostinstvách.

1. Pivo je plné antioxidantov.

Vďaka základným surovinám, ktorými sú jačmeň a chmeľ, sa pivo môže pochváliť veľkým množstvom antioxidantov, ktoré chránia bunky. Hladina antioxidantov sa môže ešte zvýšiť, keďže každé pivo je iné a niektoré sú varené aj s rôznym ovocím, bylinkami alebo koreninami, ktoré môžu pivo o antioxidanty ešte viac obohatiť.

2. Pivo môže pomôcť zdraviu srdca.

Existuje mnoho výskumov potvrdzujúcich, že mierna konzumácia alkoholu môže mať priaznivý vplyv na zdravie srdca. U pivkárov je preukázaný až o 60% nižší výskyt infarktu ako u abstinentov.  Konzumácia piva v správnom množstve potláča usadzovanie tuku v cievach. Jeden výskum prišiel k záveru, že ľudia pijúci jedno desaťstupňové pivo denne žijú dlhšie a riziko vývinu kardiovaskulárnych chorôb je u nich menšie.

3. Pivo obsahuje mnoho živín.

Pivo síce nemôže nahradiť miesto zdravých potravín, ale je lepšie ako väčšina ďalších alkoholických nápojov. Obsahuje totiž dlhý zoznam živín, vrátane rozpustnej vlákniny, vápnika, železa, horčíka, zinku, selénu a kremíka. Vláknina zohráva dôležitú úlohu pri prechode jedla črevami, kremík v pive prispieva k vyššej hustote kostí.

4. Pivo posilňuje pamäť.

Podľa štúdií sú pivkári menej ohrození Alzheimerovou chorobou a demenciou ako tí, ktorí si tento zlatý mok nedoprajú.

5. Pivo pomáha pri chudnutí.

Po vode a čaji má práve pivo najmenej kalórii. V pollitráku piva je 190 kalórii, zatiaľ čo napríklad jablčný džús ich obsahuje až 240 v rovnakom objeme. To, že sa po pive priberá, teda nie je pravda, netreba to však preháňať. Pivo totiž obsahuje chmeľ, alkohol a oxid uhličitý, čo sú látky podporujúce chuť do jedla a tak jete, aj ak nie ste hladní.

6. Pivo ako liek na nespavosť.

Laktoflavín a kyselina nikotínová obsiahnuté v pive podporujú spánok. Jedno pivo pred spánkom teda môže dopomôcť k tomu, aby ste sa dobre vyspali. Pozor však na vypitie väčšieho množstva- to by totiž mohlo mať úplne opačné následky.

7. Pivo znižuje obsah cholesterolu.

Rozpustná vláknina, ktorá je v pive, prispieva aj k úprave hladiny „zlého“ LDL cholesterolu v tele.

8. Pivo ako liek na prechladnutie.

Pitie teplého piva je vynikajúci liek na prechladnutie! Zohriaty jačmeň zlepšuje krvný obeh a pomáha uvoľniť dýchacie cesty. Taktiež poskytuje úľavu od bolesti kĺbov a zvyšuje imunitu. Ako tento „liek“ pripraviť? Zohrejte pivo v nádobe s dvojitým dnom a pridajte štyri čajové lyžičky medu.

9. Udržiava zdravie obličiek.

Pivo je spomedzi alkoholických nápojov jednoznačne najlepšie pre zdravie obličiek. Potvrdila to fínska štúdia, ktorá hovorí, že fľaša piva denne znižuje riziko vzniku obličkových kameňov až o 40%! Pivo totiž obličky zavodňuje, čo pôsobí preventívne proti vzniku obličkových kameňov.

10. Pivo je chutné.

Toto tvrdenie je síce individuálne, ale väčšine ľudí pivo chutí.

Presvedčili sme vás? Tak poďme na to! Dve pivá na pamäť, dve na lepšie trávenie, ďalšie pre lepšiu hustotu kostí, jedno na obličky a zvyšok ako liek proti nachladnutiu..... veď čo nespravíme pre dobrý zdravotný stav, však? :) Samozrejme, že žartujeme. Nie je podstatou opiť sa každý deň, len si tu a tam vychutnať dobré pivo a pomôcť tak aj svojmu zdraviu.

 

Zdroj: foodnetwork.com

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz