Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chmeľ ako liečivá bylinka

rss

Čo si ako prvé predstavíte pri slove chmeľ? Samozrejme... Vôňu piva a orosený polliter. Chmeľ však neslúži len na výrobu piva. Je to stará kultúrna rastlina, ktorá sa kedysi používala ako korenina no dokonca aj ako liek. Až v rannom stredoveku bola objavená jej konzervačná schopnosť a neskôr sa stala neodmysliteľnou surovinou pre výrobu piva. Chmeľ má však aj iné použitia, dokáže pomôcť telu aj mysli.

Bohatšie samičie rastlinky

Chmeľ je vytrvalá  bylina, ktorá sa hojne vyskytuje aj vo voľnej prírode. Najradšej má vlhké kroviny a húštiny. Je dvojdomý, čo znamená, že niektoré rastlinky majú len samčie, niektoré len samičie kvietky. V chmeľniciach sa pestujú výhradne samičie rastliny, pretože sú pre ďalšie použitie cennejšie. Z chmeľu sa zbierajú šištičky a chmeľové žliazky. Šištičky sa na začiatku dozrievania trhajú a sušia pri teplote do 50°C. Žliazky sa naopak získavajú z dozretých šištičiek, ktoré sa po usušení preosievajú cez sito. Žliazky cezeň prepadnú v podobe prášku, ktorý nazývame lupulín alebo chmeľová múčka. Uchováva sa chránená pred svetlom, pretože keby sa sfarbila do hnedočervena, stratila by svoju hodnotu.

Liečivé účinky

Účinné látky obsiahnuté v chmeli, ako napríklad lupulón, humulón či vitamíny B – komplexu spôsobujú, že chmeľ má napríklad utlmujúce účinky na nervovú alebo sexuálnu predráždenosť a ukľudňuje a tíši bolesť. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, zabraňuje vypadávaniu vlasov a prekrvuje pokožku. Využiť ho môžete v upokojujúcom kúpeli či ako prísadu do vankúšika na pokojný spánok. Vyrobíte ho tak, že šištičky pokvapkáte alkoholom, pridáte sušenú mätu, levanduľu, materinu dúšku, lístočky ruže, harmanček alebo iné aromatické bylinky a vložíte do plátenného vrecúška, ktoré si na noc položíte vedľa vankúša.

Nápoj proti nespavosti

Pri nespavosti môžete skúsiť aj chmeľový nápoj. Pozor, nemyslíme pivo! :) Jednu lyžičku sušených šištičiek zalejte pohárom vriacej vody a pri nespavosti či vnútornej nervozite pite pred spaním. Pozitívne pôsobí aj pri tráviacich ťažkostiach a pri strate chuti do jedla. Podobný účinok má aj zápar z lupulínu – prášku. Užíva sa dvakrát denne po 0,5 – 1g. Miesto prášku môžete po kvapkách použiť aj liehový extrakt z lupulínu. Skúsili by ste tento upokojujúci nápoj? Alebo si radšej dáte pred spaním jedno poriadne vychladené pivko? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz