Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Inkovia varili pivo z rozžuvanej kukurice pľuvanej do horúcej vody...

rss

„Ak krčmárka znížila množstvo piva vo vzťahu k množstvu obilia, túto krčmárku usvedčia a hodia do vody.“  V preklade: „Ak krčmárka zriedi alebo podáva nekvalitné pivo, utopíme ju!“. Tak sa písalo už v Chammurapiho zákonníku starom takmer 4 tisíc rokov. Ten taktiež presne stanovil, koľko piva na osobu dostane každý občan podľa svojho sociálneho postavenia. Viete si predstaviť, že by sme na množstvo vypitého piva dostali presné kvóty? Naopak v Gíze, pri stavbe pyramíd, bolo platidlom práve pivo. Robotníci dostávali 4 litre piva na deň. Ktovie, čo by sme na takúto plácu povedali dnes?

Pivné začiatky

História piva však siaha ešte ďalej. Niektorí vedci uvádzajú, že tento nápoj pochádza z Mezopotámie a je starý až 12 tisíc rokov. Prvý recept, ktorý bol vytesaný na kamenných doštičkách, pochádza z roku 6 tisíc p.n.l. Mohli by sme ho nazvať aj ódou na pivo, keďže bol napísaný formou piesne. Vtedajšie pivo by sme však s dnešným spájali len veľmi ťažko. Bola to totiž tmavá hustá zakalená tekutina. Aj ona ale mala svoj „marketing“. Prvá zachovaná reklama pochádza niekedy z rokov okolo 4 tisíc p.n.l a písalo sa v nej: „Pite pivo Ebla – pivo so srdcom leva!“

Zvláštne pivné zvyklosti

Nezávisle od starovekej Mezopotámie sa pivo varilo aj inde. Pochutnávali si na ňom Číňania či Inkovia, ktorí mali na výrobu ich kukuričného piva zvláštny spôsob. Osem až desaťročné dievčatá rozhrýzali kukuricu na kašu a potom ju pľuvali do nádob s horúcou vodou. Takáto zmes sa nechala niekoľko týždňov odležať, zákal sa potom odfiltroval a pivo bolo hotové. V Peru mohli naopak pivo variť len ženy z vysoko postavených rodín, či ženy mimoriadne krásne. Stadiaľ zrejme pochádza aj tvrdenie: „Tá žena je krásna, ktorá veľa piva pije.“

Na našom území sa pivo oficiálne začalo variť vo Vyhnianskom pivovare v roku 1473, ktorý funguje do dnes. Slováci vedeli, prečo majú piť pivo. Obsahuje totiž takmer všetky minerály, ktoré človek potrebuje na prežitie. Otázkou však ostáva, či ich obsahuje aj pivo z USA, ktoré bolo vyhlásené ako najhoršie pivo na svete.

Pivný seriál kde nájdete ako si môžete uvariť domáce pivo dnes

Aby ste si mohli pripraviť svoje vlastné domáce pivko pripravili sme pre vás osemdielny seriál, kde sa o azda najobľúbenejšom nápoji Slovákov dozviete viac. Okrem popisu surovíntechniky, ktorý na domácu výrobu potrebujete, vám ponúkame aj niekoľko receptov na domáce pivo, aby ste náhodou nezačali trpieť cenocillicafóbiou – strachom z prázdneho pollitra. Bylinkové, smrekové či žihľavové... Na zdravie, priatelia!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz