Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeler v kuchyni

rss

V minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate v nej nemôžu chýbať. Ako inak sa však zeler dá ešte využiť?

Použitie zeleru v kuchyni je naozaj široké. Z buľvy rýchlo pripravíte napríklad zdravý snack- stačí zeler pokrájať na tenké plátky a pridať ho na celozrnný chlieb natretý mäkkým syrom. Ďalej sa buľva hodí surová aj do rôznych šalátov, nátierok, varená do polievok, omáčok alebo sa môže nakrájať na plátky a vysmažiť, pokiaľ možno na grile, podusiť s inou zeleninou, či s mäsom, dá sa aj obaľovať a vyprážať. V šalátoch strúhaný, či krájaný zeler ľahko sčernie, preto je lepšie pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.  No a komu zeler nechutí, jeho typická aróma sa dá zmierniť pridaním nastrúhanej mrkvy.

Zelerová vňať, či už čerstvá alebo sušená, sa často používa vo forme korenia či dochutenia jedla, pričom sčasti dokáže svojou chuťou nahradiť aj soľ. Ako korenie sa občas využívajú aj semená. Vňať  sa pridáva do polievok, omáčok, duseného mäsa, marinád a podobne, pričom im dodáva nezameniteľnú znamenitú chuť. Varením však stráca svoju hodnotu.

Šaláty so surového zeleru

Ak pripravujete zelerový šalát, je možné skombinovať ho s akoukoľvek zeleninou podľa toho, čo máte k dispozícii. Ako zálievku môžete použiť sladkokyslý nálev, majonézu, tatársku omáčku, či jogurt. Pokiaľ máte radi pikantné šaláty môžete na dochutenie použiť rôzne korenie, ako štipľavú papriku, bylinky. Tieto šaláty sa väčšinou podávajú ako príloha k rôznym vareným, či pečeným jedlám. Pokiaľ by mali slúžiť ako hlavné jedlo, pridávajú sa do nich varené vajíčka, syry alebo kúsky vareného mäsa.

Nátierky zo surového zeleru

Nátierky sa vyznačujú rýchlou prípravou. Ich základom je mäsová, syrová, tvarohová alebo vajíčková zmes, do ktorej sa vmieša nastrúhaná surová zelenina. Podávajú sa s chlebom, bagetou, či hriankou.

Dusený zeler

Ošúpaný a na kocky pokrájaný zeler dusíme v zmesi s ľubovoľnými druhmi zeleniny na cibuľke a oleji. Ak je to potrebné, občas podlejeme troškou vody a miešame tak, aby nám zelenina neprihorela. Dosolíme podľa chuti.

Varený zeler

Do zeleninových polievok sa odporúča pridávať na kocky pokrájaný zeler spolu s mrkvou, petržlenom a inou zeleninou. Varené kocky zeleru sa môžu podávať aj ako príloha k mäsitým jedlám.

Ak teda zeler nevyužívate, skúste ho a uvidíte, že vaše jedlá budú mať inú, plnšiu, lepšiu chuť :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz