Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Výkrm a ustajnenie vietnamských prasiat

rss

Piaty (záverečný) článok z nášho seriálu o chove vietnamských prasiat sa zaoberá výkrmom vietnamských prasiat, starostlivosťou o ne a podmienkami ustajnenia…

Vietnamské prasiatka tvoria počas rastu do hmotnosti cca 45 až 50 kg predovšetkým výborné mäso s minimom tuku, až po presiahnutí tejto hmotnosti naberajú tuk výraznejšie (záleží to samozrejme aj na skladbe kŕmnej dávky). Ideálna jatočná hmotnosť je teda 45 kg. Túto hmotnosť by vietnamské prasa malo dosiahnuť približne vo veku 6 mesiacov. Ak ho chováte naďalej, môže dosiahnuť cca 75 až 80 kg. Nezabudnite, že mladé kančeky určené na výkrm sa desať dní po odstavení od mlieka kastrujú. Tento zákrok samozrejme prenechajte na odborníka (veterinára).

Na výkrm je výborné letné obdobie spojené so zelenou pastvou, odpadmi z ovocia a zeleniny. Zelené krmivo (ďatelina, tráva...) im prípadne nakosíte (nesmie sa spariť). Orientačné kŕmne dávky a skladba krmiva sú uvedené v druhom dieli tohto seriálu (v článku Ako a čím kŕmiť vietnamské prasce). Tu si len pripomenieme, že kŕmenie by malo prebiehať dva krát denne vždy v rovnakom čase, a prasiatka potrebujú mať čistú vodu neustále k dispozícii. Výkrmovú dávku upravte apetítu a potrebe vašich prasiat. Správne zvolené množstvo krmiva zožerú prasiatka asi za pol hodinku. Dajte pozor, aby sa dostatok krmiva ušiel aj slabším jedincom, a aby sa do krmiva nedostali hlodavce.

Ustajnenie vietnamských prasiat

Aj keď vietnamské prasce nie sú na ustajnenie zvlášť náročné, pri celoročnom chove a v nepriaznivom počasí potrebujú chliev (nazývaný prasačník). Počas pastevného odchovu v letnom období postačí aj prístrešok alebo kôlňa (bez zatekania a prievanu). Najlepším riešením je samostatný chliev s vyspádovanou pevnou dlážkou, umožňujúcou ľahký odtok močoviny. Počas zimy by sa v chlieve mala udržiavať teplota minimálne 10 stupňov Celzia, v žiadnom prípade tam nesmie mrznúť. Každá gravidná prasnica a prasnica s mláďatami potrebuje vlastný, dostatočne priestranný oddelený koterec, kam ju premiestnite už niekoľko týždňov pred pôrodom. Ak sa rozhodnete pre založenie vlastného celoročného chovu a plemenitby vietnamských prasiat, navštívte vo svojom okolí skúseného chovateľa a oboznámte sa s jeho systémom ustajnenia a kotercov. V zásade budete potrebovať:

- Samostatný koterec pre každú prasnicu na obdobie gravidity a kojenia.

- Samostatný koterec pre plemenného kanca (ak ho budete chovať).

- Dva oddelené koterce pre odstavené prasiatka (budete musieť oddeliť odstavené kančeky od prasničiek, ale vykastrované bravčeky môžu zostať spolu s prasničkami).

- Ďalšie koterce podľa vašich chovateľských zámerov.

- Novonarodené prasiatka (najmä v zime) potrebujú v koterci vykurovaný priestor, najlepšie drevený tzv. budník s bezpečným zdrojom tepla.

- Ohradené výbehy (musia byť k dispozícii aj v zime).

Na kŕmenie sa používajú najlepšie drevené, prípadne kameninové alebo betónové korytá s hladkou vnútornou stranou, nesmú byť príliš hlboké. Pri plánovaní vlastného plemenného chovu môžete počítať približne s 12 prasnicami na 1 mladého plemenného kanca, alebo až s 30 a viac prasnicami na staršieho plemenného kanca. Ak nemáte žiadne skúsenosti s chovom ošípaných, pre začiatok skúste radšej chovať len 1 či 2 vietnamské prasiatka na výkrm počas letného obdobia. Mnoho úspechov v chove..!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz