Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Slovenské biele zlato

rss

Vyrobiť si vlastný, chutný, biely vŕzgajúci ovčí syr, za ktorý by sme v obchode dali veľa peňazí, môžeme aj sami. Na výrobu "bieleho zlata" potrebujeme čerstvé ovčie mlieko, syridlo, teplú vodu, tenký filter, plienky, štipku trpezlivosti a veľkú nádobu. 

Aby ste mali syr čistý, poriadne poumývajte kaďu - nádobu na výrobu syra.  Cez vyumývanú kaďu preložte plienky a filter (ak nemáte filter postačí viac plienok) a prelejte mlieko.  Primiešajte trošku syridla (na 100 litrov jeden štamprlík. Neprežeňte to, aby ste nemali horký syr ;) ). Kilo syra vznikne z približne 5-tich litrov mlieka.  

Počkajte približne 40 minút, kým sa syr v kadi vyzráža.  Premiešajte a dolejte trochu teplej vody (aby v kadi vystúpila srvátka hore).  Po pár minútach, znovu premiešajte, ponorte do kadi plienku a pomaly do nej pozhŕňajte kusy syra na spodku kade. Plienku zviažte a zaveste na hák.  Z plienky vám stečie srvátka, ktorá je vhodná ako krmivo pre prasce.  Po tom, ako syr "stečie", vyberte ho z plienky a uložte na policu. Tu ho nechajte "dozrieť" dva dni. Potom je syr pripravený na konzumáciu.

Nie každý má možnosť dostať sa k čerstvému ovčiemu mlieku aby si syr vyrobil sám. Túto pochúťku si však môžeme zakúpiť u lokálneho farmára, ktorý nám ponúka kvalitné, tradičné slovenské mliečne výrobky.

Cena tradičného domáceho syru zo salaša je približne 6€/kg, cena údeného sa pohybuje na úrovni 7€/kg.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz