Tvaroh je chutný, výživný a ľahko stráviteľný. Okrem toho nám dokáže pomôcť ako prevencia alebo prírodný liek pri celom spektre zdravotných problémov – od zlého trávenia až po boľavé hrdlo...
Tvaroh ako ideálna potravina
Tvaroh je známy vysokým obsahom tzv. pomalých bielkovín (kazeín), vápnika a ďalších minerálov, riboflavínu, vitamínov (najmä skupiny B) a zároveň nízkym obsahom sacharidov. Podľa obsahu tuku ho rozdeľujeme na plnotučný, nízkotučný a úplne odtučnený. Odtučnený a nízkotučný tvaroh je užitočný predovšetkým pri redukčných diétach a prevencii nadváhy (všeobecne je vhodný aj pri cukrovke – prekonzultujte to však vždy so svojim lekárom). Plnotučný tvaroh má vyššiu energetickú hodnotu ktorá ho predurčuje ku konzumácii športovcom, fyzicky pracujúcim ľuďom a rekonvalescentom.
Tvaroh dáva silu a podporuje rast
Pravidelná konzumácia tvarohu podporuje produkciu rastového hormónu, čo okrem iného prispieva k budovaniu svalovej hmoty (najmä v kombinácii s fyzicky namáhavejším cvičením). Viac svalovej hmoty znamená pre organizmus vyššiu spotrebu energie (a to aj v kľudovom stave – napríklad v noci počas spánku) a teda lepšie spaľovanie tukových zásob.
Tvaroh je užitočný:
- ako súčasť prevencie pred osteoporózou,
- pri problémoch so žalúdkom a trávením,
- prospieva srdcu, mozgovej činnosti a celej nervovej sústave,
- pôsobí proti stresu, upokojuje a zlepšuje náladu,
- posilňuje imunitu a podľa niektorých informácií prispieva k prevencii pred nádorovými ochoreniami,
- vo forme tvarohového obkladu priloženého na postihnuté miesto (boľavé hrdlo, koleno atď.) pomáha pri lokálnych bolestiach (bavlnenú utierku „natrite“ vrstvičkou tvarohu, priložte na boľavé miesto, prikryte igelitom a ďalšou utierkou, nechajte pôsobiť niekoľko hodín).
Nebojte sa plnotučného tvarohu
Plnotučný tvaroh obsahuje – na rozdiel od odtučnených druhov tvarohu – niektoré cenné vitamíny rozpustné v tuku. Len konzumácia tvarohu však nie je dokonalým receptom na pevnejšie zdravie. Nezabudnite na aktívny pohyb a pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny a kvalitného mäsa.
Je tvaroh vhodný naozaj pre každého?
Žiaľ nie – konzumáciu tvarohu by mali vylúčiť zo svojho jedálnička napríklad ľudia s intoleranciou laktózy (mliečneho cukru) alebo s nízkobielkovinovou diétou (typicky pri niektorých ochoreniach obličiek). V prípade akýchkoľvek zdravotných problémov sa poraďte so svojim lekárom o vhodnosti konzumácie tvarohu a úprave celkového jedálnička. Ako istá nevýhoda tvarohu sa často uvádza pomerne vysoký obsah sodíka, ktorý pri nadmernej konzumácii nepriaznivo pôsobí na srdce a celú kardiovaskulárnu sústavu.
Kde kúpiť poctivý farmársky tvaroh?
Pozrite si inzerciu ponúkajúcu kvalitné farmárske mlieko a mliečne výrobky vrátane syrov na portáli PoctivePotraviny.sk. Ak tam nenájdete tvaroh priamo v predaji, skúste si ho objednať u niektorého z inzerujúcich farmárov. Alebo si kúpte od farmára mlieko (kravské, kozie) a spravte si domáci tvaroh sami – nie je to nič zložité a nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne zariadenie. Jednoduchý návod na výrobu domáceho tvarohu čoskoro nájdete aj v magazíne PoctivePotraviny.sk – už sa na ňom pracuje...
TIP: V prípade, ak ste sa teraz rozhodli, že si chcete doma vyrobiť tvaroh, pozrite si toto video: http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/videa/vyrobte-si-doma-tvaroh