Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo neprerezávať dreviny počas jesene

rss

S jeseňou prichádza aj čas čistenia záhrady, čo ľudí akosi povzbudzuje k tomu, aby prerezali aj svoje stromy a kríky. Pokiaľ sa však pre prerezávanie vašich drevín v záhrade rozhodnete počas jesene, môžete si tým narobiť viac škody ako úžitku. Prečo? 

Prečo je jeseň najhorším obdobím na prerezávanie drevín

Ako vieme, prerezávanie drevín slúži na to, aby sme dreviny povzbudili k novému rastu, k rastu správnym smerom a k čo najbohatšej plodnosti. Ak ich teda prerežeme na jeseň, keď sa snažia dostať do dormantného stavu, vystavíme ich zbytočnému rastovému stresu, čo môže dreviny vážne oslabiť. 

Kedy teda prerezávať dreviny

Ideálne je prerezávať dreviny počas zimy alebo veľmi skoro na jar. Pokiaľ vtedy vaše kríky a stromy správne prerežete môžete si zabezpečiť krásne kvitnúce kríky či ovocné stromy, ktoré vám dajú aj viac ovocia a prilákajú do vašej záhrady potrebný hmyz. Pokiaľ prerezávanie urobíte múdro, tak navyše pomôžete kríkom a stromom zbaviť sa aj chorôb a škodcov. 

Neprerezávajte dreviny, keď je vlhko

Všeobecne platí aj to, že dreviny by ste nemali prerezávať, pokiaľ je vonku vlhko. No a nikdy ich neprerezávajte, pokiaľ prší alebo ak sú konáre mokré, pretože to rozširuje mnoho chorôb. Vlhké počasie totiž podporuje rast mikróbov, ktoré môžu vaše dreviny zničiť. S prerezávaním stromov a kríkov teda radšej počkajte na slnečné lúče, ktoré usušia a zabijú väčšinu plesní a baktérii, ktoré by mohli vašim drevinám uškodiť.

Ako prerezávať dreviny

Prerezávanie drevín by malo zabezpečiť, aby cez ne prenikalo viac slnečného svetla a vzduchu. čo pomôže udržať ich zdravými. V čase prerezávania je potrebné zamerať sa najprv na odstránenie mŕtvych alebo umierajúcich vetiev. Pokiaľ taký konár vidíte, odstrihnite ho medzi chorým miestom a telom rastliny. Prerezanie sa tiež odporúča, pokiaľ sa viac konárov navzájom kríži - vtedy sa má odrezať menší konár, alebo aj vtedy, ak nejaký konár rastie vertikálne. Taktiež nezabudnite odrezať všetky vetvy, ktoré rastú príliš nízko a mohli by zasahovovať do chodníka alebo zavadzať pri kosení. Konáre vždy odrezávajte čo najbližšie ku kmeňu. Pokiaľ totiž necháte nejaký pahýľ, tak ten je najideálnejším miestom pre usídlenie baktérii, či hmyzu.

Pri prerezávaní udržujte svoje nástroje čisté

Nezáleží ani tak na tom, aký typ nástrojov pre prerezávanie sa rozhodnete použiť, ako na tom, aby ste ich vždy udržiavali čisté. Pokiaľ ste odrezali nejaké škodcami, či chorobami napadnuté konáre, uistite sa, že si nástroje očistíte predtým, ako sa presuniete na prerezávanie iného kríka či sromu, Predídete tak rozširovaniu chorôb. Na dezinfekciu nástrojov môžete použiť napríklad 1 - 2 čajové lyžičky bielidla rozpusteného v horúcej vode. Horúca mydlová voda tiež zabíja väčšinu baktérii. Nástroje po vyčistení nezabudnite vysušiť.

Máte aj vy nejaké tipy a vlastné rady na to, kedy a ako prerezávať kríky a stromy? Podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz