Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo robiť v októbri v záhradke ?

rss

Aj keď je vrchol záhradkárskej sezóny už za nami, stále sa ešte nájde kopec prác, bez ktorých sa naše zeleninové a ovocné políčka nezaobídu. Pripomíname vám teda, čo pred zimou ešte stihnúť a určite na to nezabudnúť.

Najprv pozbierajte zvyšky úrody

V prvom rade by ste mali zo záhonov pozberať zbytky rastlín a poslednú úrodu. Najlepší čas na zber je ráno. Koncom mesiaca sa zbiera prevažne hlúbová zelenina, napríklad karfiol alebo červená repa. Repe listy kúsok nad buľvou odrežte, repu osušte a uskladnite. Korene zeleru zas skráťte na 2 až 4 centimetre, lístky obtrhajte, no pár mladých nechajte, aby nezvädol. Zeleninku sa snažte pri vykopávaní nepoškodiť, aby vám po uskladnení nezačala hniť.  Po zbere celej úrody ešte vykopte rastlinky, ktoré vonku v záhrade neprezimujú. Sú to prevažne bylinky, napríklad pažítka či petržlen. Presaďte ich do kvetináčov a preneste do kuchyne. Celú zimu tak budete mať k dispozícii čerstvé voňavé bylinky.

Siatie v októbri

Niektoré rastlinky ale môžete, naopak, práve v tomto období sadiť. Zima nevadí napríklad tymianu, repíku, mrkve či petržlenu. Sejte do prehnojenej pôdy a tešte sa na skorý začiatok jari, kedy plodiny vyklíčia. Pri koreňovej zelenine však dbajte na to, aby ste ju zasadili na iné miesto, ako predošlú sezónu. Dopredu si môžete tiež pripraviť hriadku na hrášok. Uhrabte ju a vykopte zhruba 10 centimetrov hlboké jarčeky. Jarčeky prečkajú zimu, na jar do nich už len zasejete, prihrniete zeminou a dočkáte sa skorej úrody. No a ak sa už nechystáte nič viac sadiť, záhradu si môžete s kľudom porýľovať a najlepšie aj pohnojiť, samozrejme organickým hnojivom.

Prerezávanie ovocných kríkov a stromov

Po úprave záhradky môžete prejsť do sadu. Je čas na prerezávanie ovocných kríkov. Malinám a černiciam sa skracujú odrodené konáre, slabé a tenké konáriky treba skrátiť o tretinu. Ríbezliam vyrežeme najstaršie konáre, aby mohli vyrásť nové. Dávajte pozor aj na to, aby sa suché neobraté plody nerozsypali po zemi. Mohli by z nich vyrásť divé rastliny. Z kríkov sa potom presuňte na stromčeky. Starším stromčekom môžete na kmene pripevniť lepové pásy, na ktoré sa prilepia liahnuce sa samičky piadivky. Maličké stromčeky obstrihávajte tak, že vytvoríte jeden štíhly dlhý hlavný výhon s kratšími bočnými. Tie by nemali byť dlhšie ako 30 centimetrov.

Zasaďte stromčeky

Ak chcete do sadu prírastok, teraz je ten správny čas. Stromčeky saďte do jamy dvakrát takej veľkej, ako je koreňový systém stromčeka. Pôdu môžete aj prihnojiť, napríklad aj vyzretým kompostom. Stromček vložte do jamy a zasypte zeminou do takej výšky, aby miesto očkovania bolo zhruba 10 cm nad zemou. U kôstkovín to môže byť aj 5 cm. Stromček nezabudnite zalievať a možno k nemu budete musieť pripevniť aj nejakú oporu, aby nespadol. Dbajte na to, aby ste vedľa seba sadili samčie a samičie rastliny, pretože len tak budú stromčeky dobre rodiť. Kmene môžete aj nabieliť a okolo stromčekov dať pletivo. Takáto starostlivosť o stromčeky vám na jar zaručí nové silné výhony a ak sa podarí, už aj prvú malú úrodu.

Mysleli ste aj na lesné plody? Určite si nezabudnite v októbri natrhať šípky! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz