Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Poznáte čierny koreň?

rss

Zelenina podobná špargli, ktorá často vyrastá aj divo. Zrejme ste o ňom ešte nepočuli, no určite ste sa s ním už stretli, keď ste ho zo záhradky trhali v domnienke, že je to burina. Opak je však pravdou, je vynikajúci tak ako surový, aj tepelne spracovaný. Viete o čo ide? Hovoríme o hadomore španielskom.

Čierny koreň – zdravý koreň

Čierny koreň, ako sa ľudovo hovorí hadomoru španielskemu, je často zamieňaný za burinu, keďže u nás vyrastá aj divo. Je to však veľmi zdravá zelenina, ktorú sa nie len vďaka jeho účinkom ale aj chuti určite oplatí zasadiť do záhradky a zaradiť do jedálnička.  Pôsobí ako diuretikum, čo znamená, že je močopudný. Pomáha liečbe močových ciest či zníženej tvorbe moču. Obsahuje veľa sacharidov a hlavne veľa inzulínu, takže je vhodný aj pre diabetikov. Pomáha pri poruchách metabolizmu, zápaloch podžalúdkovej žľazy a poruchách pečene. Taktiež je zdrojom vlákniny, vitamínov A, B1, C a E, minerálne soli draslík, fosfor, vápnik a železo.

Vypestujte si ho doma

Aj keď sa čierny koreň dá nájsť aj v obchodoch či skôr na trhoch, vypestovať si ho doma vás nebude stáť veľa námahy. Je nenáročný a mrazuvzdorný, jeho jedinou podmienkou je hlinitopiesčitá pôda. Väčšinou sa sadí skoro na jar a zberá v októbri až decembri. Môže dorásť do výšky až jedného metra. Po čiernom koreni by sa na hriadku mala zasadiť okopanina, pretože po jeho zbere zostanú v pôde malé výrastky, ktoré by sa mohli nežiaduco rozrásť. Ak však nasadíte okopaninu a budete sa o ňu dobre starať, čierny koreň okopávaním zničíte a nebude vám v záhrade dusiť iné rastlinky.

Ako ho konzumovať?

Konzumujú sa krehké korene, ktoré sú tmavohnedej až sivočiernej farby. Prekvapivo sa dajú jesť aj surové. Samozrejme, najprv ich treba ošúpať a dostať sa k dužine. Pri šúpaní si ale dajte pozor, vyteká z neho lepkavá šťava, ktorú budete z rúk zmývať veľmi ťažko. Vyhnúť sa jej môžete tak, že pred šúpaním hadomor 20 – 25°C povaríte alebo len sparíte horúcou vodou. Ošúpaný hadomor na vzduchu hnedne, preto ho uložte do okyslenej vody.

Surový, uvarený aj podrvený

Kedysi bol hadomor Germánmi a Keltmi využívaný proti hadiemu uštipnutiu a moru. Bohužiaľ, bola to len povera, ktorá sa však tradovala mnoho generácií. Až neskôr, okolo 17. storočia sa konečne začal pestovať na konzumné účely. Okrem hryzkania v surovom stave ho môžete variť a využívať podobne ako špargľu. Výborný je aj ako pyré a príloha k jedlám. Využíva sa aj v liečiteľstve – odvar z neho uľahčuje vykašliavanie a odvádza škodlivé látky z tela prostredníctvom tekutín – moču a potu. Pomletý koreň zmiešaný s cukrom zas môžete užívať pre zrýchlenie metabolizmu alebo posilnenie pečene.

Tip: Máte boľavé kĺby? Rozdrvte listy hadomoru a prikladajte si ich na bolestivé miesta. Úľava by sa mala dostaviť čoskoro. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz