Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny znižujúce krvný tlak

rss

Celosvetovo je jednou z najrozšírenejších príčin smrti infarkt, ktorý je najčastejšie zapríčinený vysokým krvným tlakom. Prieskumy ukazujú, že vysokým krvným tlakom trpí 1 z 3 ľudí. Dobrou správou je, že vysoký krvný tlak je možné znížiť zmenou životného štýlu a predovšetkým zmenou jedálneho lístka. Akú stravu zvoliť, aby krvný tlak klesol? Dozviete sa na nasledujúcich riadkoch.

Džús z granátového jablka

100% džús z granátového jablka je jedným z najzdravších džúsov na svete. Jedným z najžiadanejších prínosov je práve jeho schopnosť prirodzene a dlhodobo znižovať krvný tlak. Tento džús je taktiež vhodný na zníženie krvného tlaku pre pacientov s cukrovkou aj pre pacientov, ktorí podstupujú dialýzu obličiek.

Špenát

Dlhé obdobie sa o špenáte hovorilo, že obsahuje mnoho železa. Hoci bol tento fakt spôsobený chybou, pravdou zostáva, že špenát je veľmi zdravá potravina. Pomáha zmierňovať zápaly spôsobujúce choroby a obsiahnuté antioxidanty znižujú krvný tlak.

Koriander

Predmetom pomerne novej štúdie sa stal koriander. Napriek tomu, že sa koriander používal v tradičnej medicíne celé roky na ošetrenie viacerých ochorení, až do roku 2009 neexistovala žiadna potvrdzujúca štúdia. V tomto roku však vedci potvrdili dobré účinky koriandra na zdravie, vrátane hypotenzného (znižujúceho krvný tlak) vplyvu.

Pistácie

Viacero druhov orechov má pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku, pistácie sú však na ich vrchole. Tieto malé zelené oriešky znižujú krvný tlak aj u ľudí, ktorí trpia vysokým cholesterolom.

Šťava z červenej repy

Cviklový džús sa používa už od stredoveku na liečbu mnohých neduhov od detoxikácie krvi až po zdravý sexuálny život. Avšak nie je to len liek patriaci do ľudového liečiteľstva. Šťava z červenej repy bola predmetom rozsiahleho vedeckého výskumu, ktorý potvrdil mnohé jej kvality a prínosy na zdravie človeka, v neposlednom rade aj jej schopnosť znižovať krvný tlak. Cviklový džús znižuje tak systolický, ako aj diastolický krvný tlak. Zaujímavosťou je, že džús z červenej repy znižuje tlak oveľa rýchlejšie ako uvarená cvikla.

Olivový olej

Olivový olej je jedným z najzdravších tukov, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, či už trpíte vysokým krvným tlakom alebo nie. Tento na antioxidanty bohatý olej sa môže použiť v mnohých receptoch a úplne tak nahradiť klasický stolný olej. Jedna z nedávnych štúdii (z roku 2015) potvrdila, že olivový olej znižuje okrem krvného tlaku aj nebezpečenstvo kardiovaskulárnych chorôb.

Ľanové semienka

Kvôli prospešným omega-3 mastným kyselinám obsiahnutých v ľanových semienkach sa tieto dostali na zoznam potravín znižujúcich krvný tlak. Ľanové semienka pomáhajú znižovať tlak aj u pacientov, u ktorých sa už vyvinulo ochorenie periférnych artérií, čo je stav vyznačujúci sa tukovými nánosmi a tvorbou vápnika v stenách tepien.

Zeler

Pravdepodobne viete, že ak do svojej stavy zaradíte pravidelne zeler, spálite množstvo kalórii. Viete však, že zeler aj znižuje krvný tlak? Vždy, keď budete konzumovať zeler, jeho živiny budú pomáhať udržiavať vysoký krvný tlak pod kontrolou. Je zaujímavé, že väčší potenciál pri znižovaní krvného tlaku má varený zeler, nie surový.

Paradajky

Táto obľúbená bobuľová zelenina plná zdravého lykopénu dokáže významne znížiť krvný tlak. Najlepšie hypotenzívne účinky paradajok sa objavia, ak ich budete jesť surové.

Ako tieto potraviny znižujú krvný tlak?

Zatiaľ čo každá jednotlivá potravina má aj svoje vlastné mechanizmy na zníženie krvného tlaku, existujú určité spoločné znaky.

Ovocie a zelenina sú potravinami znižujúcimi krvný tlak prirodzene, pretože každá z nich má určitý ochranný účinok proti vysokému krvnému tlaku. Vo všeobecnosti, ak ľudia jedia aspoň 400g zeleniny a ovocia denne majú výrazne menšie riziko vývinu vysokého krvného tlaku, ako ľudia, ktorí ich jedia menej.

Všetky tieto potraviny obsahujú aj nejaké množstvá antioxidantov. Je známe, že antioxidanty bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov, čím zabraňujú rozvoju a šíreniu veľkého počtu chorôb.

Upozornenie na záver

Akékoľvek zmeny v stravovaní, ktoré sa rozhodnete spraviť, by ste mali prekonzultovať so svojim lekárom.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz