Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Červená repa – cenná zelenina

rss

Červená repa, u nás známa skôr ako cvikla, sa v našich kuchyniach často nevyskytuje, čo je ale škoda, pretože vďaka svojim účinkom nám v niektorých prípadoch dokáže pomôcť.

Pochádza zo Stredomoria a je veľmi bohatá na minerálne látky a tiež aj vitamíny C a E. Má priaznivé účinky na prečistenie krvi. Červená repa je zdrojom železa, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek, preto by ju mali konzumovať najmä ľudia, ktorí trpia anémiou.

Slovenský vedec pán Kopec tvrdí, že v červenej repe sa nachádza betaín, ktorý bráni kôrnateniu ciev, preto by mala byť významnou súčasťou stravovania, najmä u starých ľudí.

Červená repa povzbudzuje činnosť žalúdka, tvorbu žlče, a tiež pomáha pri zápche. Okrem toho podporuje kardiovaskulárny a imunitný systém a pomáha pri znížení tlaku. Červená repa dodáva pružnosť a lesk pleti, a tiež aj vlasom a nechtom. Dokonca je z pohľadu alternatívnej medicíny označovaná za cenný, omladzujúci prostriedok.

Je veľmi dôležitá pre tehotné ženy, najmä na začiatku tehotenstva, pretože je bohatá na kyselinu listovú, ktorá pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj plodu. Červená repa je aj veľmi vhodná pre ženy v menopauze alebo pre ženy, ktoré si potrebujú upraviť svoj nepravidelný menštruačný cyklus.

Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je vhodné konzumovať viac ako 200g červenej repy  denne alebo vypiť viac ako 2 poháre šťavy denne. Prípadná nadmiera by nám mohla spôsobiť závrate alebo nevoľnosť. Na jej konzumáciu by si mali dať pozor najmä ľudia s močovými kameňmi, a tiež diabetici, pretože červená repa obsahuje väčšie množstvo sacharózy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz