Petržlenová vňatka je ozdobou mnohých tanierov. Vyzerá pekne zeleno a zdravo. Vedeli ste však, že skutočne na zdravie pôsobí priaznivo?
Imunita a zdravé kosti
Petržlenová vňať je dobrá z mnohých dôvodov. Do varenia ju väčšinou pridávame len kvôli chuti. Obsahuje však mnoho prospešných látok, napríklad antioxidanty. Vďaka vitamínom A a C pomáha bunkám žiť dlhšie a predchádzať starnutiu. Starnutiu pokožky zabraňujú aj meď, železo, horčík a draslík, ktoré sú vo vňatke takisto obsiahnuté. Vitamín C okrem toho pôsobí protizápalovo, čo pomáha zmierniť príznaky pacientov trpiacich osteoartritídou a reumatoidnou artritídou. Samozrejme, vitamín C je veľkým budovateľom imunity, takže bojuje aj proti infekciám. Keď sa spojí s účinkami horčíka, pomáha uvoľňovať svalové napätie.
Zbaví vás aj prebytočnej vody
Z vitamínov v nej nájdeme ešte K a to v hojnom množstve. Jedna lyžička vňate obsahuje denné odporúčané množstvo vitamínu K pre dospelého. Je to prírodné diuretikum, čo znamená, že pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela. Nevyhnutná je aj pre dobré zrážanie krvi. Zdravé orgány podporuje kyselina listová, chudokrvnosti zabraňuje železo. Stimuluje trávenie a vďaka esenciálnemu oleju pomáha na vypadávanie vlasov. Zriedený olej petržlenovej vňatky stačí len vmasírovať do vlasov (ako riediť esenciálne oleje nájdete tu). Ďalej obsahuje chlorofyl, ktorý dokáže osviežiť zlý zápach z úst. Nájdeme v ňom aj myristicín, ktorý je známy vďaka svojim silným protirakovinovým látkam. Obzvlášť zabraňuje tumorom v pľúcach.
Druhy petržlenu
Existujú dva druhy, s rovnými a s kučeravými lístkami. Oba obsahujú rovnaké živiny a chuť majú tiež podobnú. Odroda s rovnými lístkami je trochu aromatickejšia, kučeravé lístky vyzerajú krajšie pri zdobení. Použiť sa dá čerstvá aj sušená, sušenie je klasické, na papier alebo sieťku poukladajte lístky a dajte na slnečné miesto. Sušenú skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Petržlenová vňať a starostlivosť o pleť
Na pleť a telo sa dá použiť rôznymi spôsobmi. Jedným je napríklad peeling. Štvrť šálky petržlenovej vňate a lyžicu ovsu vložte do kuchynského robota alebo mažiaru a podrvte. Podľa potreby pridajte vodu, aby sa vytvorila pasta. Potom si ju naneste na pleť a pár minút počkajte. Recept vyzerá veľmi jednoducho, no vaša pleť po tejto maske bude skutočne osviežená. Opakovať to môžete dva až trikrát týždenne.
Tinktúra na odreniny a štípance
Budeme potrebovať:
- petržlenovú vňať
- skorocel
- nechtíkové kvietky
- harmanček
- myší chvost
- alkohol (môže sa použiť aj kvalitná vodka, vadiť by nemusela ani alpa)
Zaváraninový pohár naplňte do polovice nasekanou petržlenovou vňatkou, skorocelovými lístkami, nechtíkovými kvetmi, harmančekom a myším chvostom. Pomer môže byť rôzny, najlepšie je však dať všetkého rovnako. Pohár doplňte alkoholom, premiešajte a nechajte na teplom slnečnom mieste. Zhruba týždeň až dva to nechajte postáť, každý deň len pretrepte. Čím dlhšie tinktúru necháte stáť, tým silnejšia bude. Bylinky potom sceďte a skladujte na tmavom mieste. Z takejto tinktúry si môžete spraviť aj rozriedenejší sprej a to tak, že odlejete z pohára polovicu, dáte do fľašky s rozprašovačom a dolejete rovnakým dielom destilovanej vody. Sprej môžete použiť na uštipnutia, popáleniny a odreniny. Síce to bude štípať, no bylinky pomôžu k rýchlejšiemu zahojeniu.