Dnes sa opäť pozrieme na niektoré druhy zabudnutých obilnín. Konkrétne si predstavíme pšeno, amarant, a tiež aj kamut. Ak sa chcete dozvedieť viac, tak len smelo čítajte ďalej. :)
Pšeno
Mnoho ľudí si mýli pšeno a proso, no pšeno vzniká odstránením šupky z prosa siateho. Táto výživná potravina bola u našich predkov veľmi obľúbená vďaka tomu, že varením veľmi napučí, a potom dobre zasýti. Pšeno je veľmi ľahko stráviteľné. Zaraďujeme ho medzi najstaršie poľnohospodárske produkty.
Pšeno je bohaté na železo, preto je vhodné najmä pre ľudí, ktorí sú anemickí. Okrem toho neobsahuje žiadny lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. Obsahuje horčík, fosfor, mangán, a aj kyselinu kremičitú. Tiež je vhodný pre ľudí, ktorí bývajú často unavení alebo trpia bolesťami hlavy. Výživné látky, ktoré sa v pšene nachádzajú podporujú zdravie zubov, nechtov, ale aj vlasov.
Pšeno si môžete pripraviť ako prílohu k hlavnému jedlu napríklad namiesto ryže alebo cestovín. Pred prípravou ho nezabudnite poriadne prepláchnuť, aby ste ho zbavili horkastej chuti. Tiež si ho môžete pridať do polievok alebo nákypov s ovocím či konzumovať ho vo forme kaše.
Amarant
Pochádza zo Strednej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov. Dnes ho považujeme za plodinu budúcnosti. Je to cenný zdroj mastných nenasýtených kyselín, železa, draslíka, horčíka, zinku, a tiež aj vápnika. Zo všetkých obilnín práve amarant obsahuje najväčšie množstvo bielkovín.
Amarant pomáha zahnať zápchu, je vhodný aj pre tehotné ženy a mamičky v šestonedelí, a tiež aj pre diabetikov, pretože priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Amarant je výborný aj pre športovcov, pretože podporuje nárast svalovej hmoty.
Amarant neobsahuje lepok, takže ho môžu konzumovať aj ľudia, ktorí trpia celiakiou. Okrem toho sa hodí aj pre ľudí v chronickom strese či ľudí v rekonvalescencii po chorobách alebo operáciách. Tiež sa odporúča konzumovať pri redukčných diétach.
V obchodoch môžete nájsť najmä amarantovú múku, olej, chrumky, sušienky a pod.
Kamut
Je starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval už v starovekom Ríme a Egypte. Je nazývaný aj pšenicou faraónov, pretože jeho klíčivé zrnká boli znovuobjavené v egyptských pyramídach. Kamut je jedna z mála obilnín, ktorá nie je zmutovaná s ostatnými obilninami.
Je zdrojom cenných mastných nenasýtených kyselín, ľahko stráviteľných sacharidov, a tiež aj hodnotných bielkovín. Je bohatý na vitamín E, fosfor, horčík, zinok, železo, thiamín, niacín a pod.
Kamut je vhodný pre deti a ľudí ktorí trpia žalúdočnými problémami. Pozitívne vplýva na imunitný systém. Obsahuje lepok, ale ako pri špalde, niektorí ľudia ktorí majú celiakiu, ho môžu bez problémov konzumovať. No pri zaradení do jedálneho lístka postupujte radšej opatrne.
V bio obchodoch si môžete zakúpiť kamutový chlieb, cestoviny, kamutový kuskus, ale aj bežné pečivo.
TIP: Viac informácií o ďalších obilninách, konkrétne o špalde a pohánke, nájdete tu.