Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mužské hamburgery, ženské šaláty: Ovplyvňuje pohlavie našu stravu?

rss

Všetci poznáme tie typické stereotypy: muži uprednostňujú červené mäso a veľké porcie, ženy zase šaláty a skromnejšie porcie, vyberajúc si pozornejšie, čo majú na tanieri. Alebo... muži pikantné, ženy sladké. Hranolky alebo ovocie? Kto si čo vyberie? Muži pravdepodobnejšie siahnu po tých hranolkách, ženy zase po ovocí. Podobné je to s výberom medzi pivom a vínom. Či je niečo pravdy na týchto kultúrnych predsudkoch ohľadom pohlavia a stravy a či môže mať okolie vplyv na rozhodnutí o tom, čo jeme, sa viac dočítate v tomto článku.

Reklamy a obaly

Odlišný výber stravy mužmi a ženami môže mať kľúčový pôvod v reklame a obaloch. K tomuto názoru sa prikláňa aj registrovaná dietologička a odborníčka na výživu Kerri-Ann Jenningsová, ktorá píše o potravinách a zdravotných trendoch. „Pri oboch pohlaviach, mužskom aj ženskom, sa správy o jedle týkajú vzhľadu. U žien je väčšinou najviac predkladaná reklama – ako jesť a byť štíhla, mať zdravú žiarivú pleť? U mužov je reklama väčšinou mierená na nabratie svalovej hmoty.“

Zoberme si ako príklad jogurt. Reklamy, ktoré chcú zasiahnuť najmä ženské publikum často vytvárajú pocit, že ženy túžia po sladkostiach, ktoré by si nemali odopierať. A tak reklama vyzdvihuje jogurty ako sladké, chutné, ale zdravé a bez cukru. Naopak, reklamy na jogurty pre mužov sú mierené najmä silu a výkonnosť. Ovplyvnené touto reklamou sú aj obaly jogurtov. Ak má jogurt zaujať ženské pohlavie, je farebný s viditeľným nápisom bez tuku a cukru; ak mužské, tak je obal tmavší a hranatejší.

„U mužov sa predpokladá, že majú výdatný apetít. Od žien sa často očakáva, že nie,“ hovorí Jenningsová a dodáva, že ľudia často považujú za nevyhnutné okomentovať, ak stretnú ženu s výdatnou chuťou do jedla.

Vedomé rozhodnutie pre zdravšiu stravu

Povedomie o tom, že tieto rodové očakávania často podvedome ovplyvňujú naše rozhodnutia a životy, však môže byť prvým krokom k prevzatiu kontroly nad našou stravou a naším zdravím. Hlavne u mužov je toto rozhodnutie veľmi potrebné, nakoľko výskumy ukazujú, že rastlinná strava je lepšia pre zdravie a dlhovekosť ako živočíšna s množstvom proteínov.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz