Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Minerálne látky 2 - meď, vápnik a železo

rss

Pred pár dňami sme na našej stránke zverejnili článok o niektorých minerálnych látkach, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne potrebné. Dnes pokračujeme.

Meď

Máte radi hrach, paradajky, pšeničné klíčky, raž, suchú fazuľu, mušle či kôrovce? Veľmi zvláštna kombinácia, no práve tieto potraviny v sebe obsahujú najviac medi – minerálu s antimykotickými, antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Okrem toho v tele meď podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha zužitkovať zásoby železa v organizme a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Samozrejme, jej nadmerné množstvo škodí a spôsobuje nepríjemnosti ako vracanie či bolesti svalov. Jej nedostatok je však oveľa horší. U človeka s nedostatkom môže spôsobiť poruchy rastu, vysokú hladinu cholesterolu, či ovplyvniť správne fungovanie mozgu a pečene.

Vápnik

Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov pre naše telo. Bez neho by sme sa doslova rozpadli, keďže tvorí základ zubov a kostí. Je prevenciou pred osteoporózou a jeho nedostatok spôsobuje bolesti kĺbov, bolesti nechtov, vysoký tlak či ekzémy. Naopak, dostatočné množstvo pomáha správnej funkcii buniek, zrážaniu krvi, svalovým sťahom a ukľudňuje nervy. Keďže neutralizuje žlčové kyseliny, ktoré sa potom nedostávajú do hrubého čreva, jeho správny príjem môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. V tele obľubuje hlavne kyslé prostredie a najlepšie sa vstrebáva spolu s ovocnými šťavami. Najlepšie urobíte, ak ho telu dodáte podvečer alebo v noci. Vtedy sa do tela vstrebáva najrýchlejšie. Jeho najlepšími prírodnými zdrojmi sú syry (hlavne tvrdé syry), brokolica, pohánka, hrášok, špenát, oriešky – najmä mandle a vysoký zdroj vápnika má aj vaječný žĺtok či na prášok rozomletá vaječná škrupinka.

Železo

Železo je často označované aj ako makroelement, čo „v preklade“ znamená biogénny prvok, ktorý sa v živých organizmoch vyskytuje vo väčších množstvách.“  V tele zabezpečuje prenos kyslíka a zásobovanie svalov kyslíkom. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a aktivuje dýchacie enzýmy. Nedostatok spôsobuje krvnú anémiu, slabosť, únavu či búšenie srdca. Príčinami nadbytku sú najčastejšie cukrovka a cirhóza. Telo ho najviac prijíma z rýb, hovädzieho mäsa, orechov, ostružín, slnečnicových semienok, sezamu, ľanu a maku. Ak užívate železo ako výživový doplnok, najľahšie sa vstrebáva nalačno, vstrebávanie podporíte aj vitamínom C. Užívať ho napríklad s antibiotikami by sa však nemalo, keďže sa navzájom ovplyvňujú a môžu pôsobiť kontraproduktívne.  

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz