Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medovnikárstvo ako staré remeslo: Ako sa piekli kedysi?

rss

Čo je pre vás typicky vianočnou cukrovinkou? Mnohí by odpovedali, že linecké koláčiky, osie hniezda alebo vanilkové rožteky. Pre iných sú to orechové medvedie labky či obľúbené šuhajdy. Na jednom sa však zhodneme všetci – Aké by to boli Vianoce bez medovníkov?

Azda neexistuje človek, ktorý by medovníky nemal rád. Majú u nás dlhú tradíciu a pozná ich zrejme každý. Či už ich zdobené dostaneme ako darček, používame ich ako prírodné ozdôbky na stromček, alebo ich jednoducho vyjedáme mamám z komôr, vždy potešia oko ale aj mlsný jazýček.

Prvé cechy vznikali v 17. storočí, tradícia je však oveľa staršia

Zdá sa, že rodisko medovníkov je v nemeckom Norimbergu. Vznikol tam totiž prvý oficiálny medovnikársky cech v Európe. Remeslo medovnikárov sa však rozšírilo ďalej. Na území Uhorska bol založený prvý medovnikársky cech v roku 1619 Bratislave. Remeslo však bolo u nás zaužívané už oveľa skôr.

V mestskom archíve Bratislavy sa dochovali dokumenty z konca 14. storočia, ktoré opisujú obchodníka predávajúceho medovníky. Pekávali sa v kláštoroch, na panstvách a piekli ich aj jednoduchí ľudia. Bežne dostupné boli hlavne pre bohatších ľudí. Tí chudobnejší ich pekávali minimálne na Vianoce. Vianočné pečenie medovníkov je teda starou a silnou tradíciou.  

Kvalitné medové pečivo

Po Bratislave začali vznikať cechy v Bardejove, Prešove, Trnave a neskôr napríklad aj v Banskej Bystrici. Upiecť medovník vtedy ale nebolo jednoduché. Medovnikári mali prísne pravidlá – tzv. medovníkarské artikuly. Tie hovorili napríklad o kvalite medu. Používať sa nemohol len tak hocijaký med, aby tým nebola poškodená kvalita výrobku. Kupovať sa mohol len od kvalitného predajcu, kúpu medu od priekupníkov artikuly ostro zakazovali.

Dnes sa bohužiaľ často pri výrobe medovníkov využíva cukor. Pravý medovník sa však sladil výhradne medom – zrejme aj preto, že med bol po stáročia jediným sladidlom. Samozrejme, odtiaľ pochádza aj názov cukrovinky.

Aký bol postup výroby?

Med sa najprv uvaril a ešte za horúca sa vylial do dreveného koryta. Potom sa do koryta pridala múka. Zmes sa vymiešala drevenou lopatou na riedke tekuté cesto a nechala sa vychladnúť. Keď cesto úplne stuhlo, ukladalo sa do drevených dební, ktoré sa skladovali na tmavom mieste. Cesto tam niekoľko mesiacov, niekedy dokonca až rokov, stálo.

Až neskôr, tesne pred používaním, sa do cesta pridali vajíčka a koreniny. Zdá sa vám nezmyselné, aby cesto stálo niekoľko rokov? „Odstátie“ však zvyšovalo jeho kvalitu. Med je navyše skvelou konzervačnou látkou, takže nehrozilo, aby sa cesto pokazilo.

Medovnikárske tradície sú však ešte zaujímavejšie. Keď sa do medovnikárskej rodiny narodilo dievčatko, vždy sa zarobilo surové cesto. Toto cesto potom stálo, až kým sa dievča nevydalo – cesto dostalo ako veno. Je teda možné, že niekedy cesto „zrelo“ pokojne aj 17 až 20 rokov.

Náboženské výjavy upečené z medovníku

Medovníkové cesto sa kedysi pieklo tak, že sa vtláčalo do rôznych foriem. Až dnes sme si zvykli ho vykrajovať. Bolo normálne mať z medovníka upečený napríklad náboženský výjav, podobizeň panovníka či rôzne obrazy zo života šľachty. Takéto „honosné“ medovníky boli určené len pre panstvo. Jednoduchším ľuďom stačili tvary, ktoré najčastejšie využívame aj dnes – srdiečka, bábiky či rôzne zvieratká.

Ako na medovník dnes?

Receptov na medovníky je mnoho. Každá gazdinka má ten svoj „osvedčený“, preto vás nebudeme mýliť žiadnym ďalším. Máme pre vás však niekoľko tipov, ako priviesť pečenie medovníčkov k dokonalosti. Dôležité je, aby ste si pečenie medovníčkov užili a potom ich s láskou položili na sviatočný stôl. Držíme palce :)

1. Ak chcete upiecť pravý medovník, zásadne používajte med. Cesto je výživovo hodnotnejšie a chutnejšie. Okrem toho sa ľahšie trávi a medovník z neho vydrží dlhšie.

2. Pripravené cesto skladujte v suchých a chladných miestnostiach. Najlepšie na to sú plechové krabice. Cesto si tak uchová chuť, vôňu aj vláčnosť.

3. Mnoho gazdiniek má problém pripraviť dokonalé cesto. Môže to byť napríklad pomerom veľkosti vajec voči ostatným surovinám. Najideálnejšie je preto používať veľkosť typu M. Ak používate menšie, alebo dokonca väčšie – domáce, cesto nemusí vyjsť podľa predstáv. Ak je tuhé, pridajte trošku vody. Ak riedke, pridajte múku.

4. Upečený medovník spoznáte tak, že do neho ľahko pritlačíte palec. Ak sa cesto zdvihne späť, medovník je hotový.

5. Aby medovníky zmäkli, potrebujú vlhkosť. Vyložiť ich môžete napríklad na balkón. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz