Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Máte radi grapefruity? Pozor na lieky!

rss

Grapefruity (grepy) majú okrem svojich pozitívnych aj tienisté stránky, o ktorých by ste určite mali vedieť.

Pozitívne zdravotné účinky grapefruitov

Všetky grapefruity bez ohľadu na farbu dužiny sú nabité :) draslíkom, vápnikom, horčíkom, fosforom a ďalšími minerálmi. Z vitamínov je to najmä vitamín C, ale tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), B12, E, K a ďalšie. Grapefruit ako každé správne tropické ovocie :) obsahuje veľa vody, k tomu pomenej sacharidov, vlákninu, minimum bielkovín a tukov, stopový obsah mastných kyselín. Výsledkom pestrého mixu minerálov, vitamínov, enzýmov a antioxidantov je skvelé, osviežujúce ovocie s trocha horkastou chuťou, vhodné na čerstvý konzum, do šalátov a ovocných štiav.

Konzumácia grapefruitov pomáha pri tráviacich problémoch, infekčných ochoreniach, horúčkach, detoxikácii pečene a celého organizmu. Grapefruity sa odporúčajú ako súčasť prevencie pred prechladnutím, rôznymi infekciami či rakovinou žalúdka a pľúc. Pomáhajú vyrovnávať hladinu cholesterolu. Cennou zložkou je vláknina uložená priamo v dužine aj v bielej obalovej vrstve hneď pod šupkou. Táto biela vrstva je tiež bohatá na vitamíny a ďalšie cenné látky, preto ju pri konzumácii neodstraňujte.

Grapefruity podľa farby dužiny poznáme:

  • biele,
  • žlté,
  • ružové,
  • červené.

Pozor na kombináciu grapefruity + lieky!

Niektoré druhy ovocia (grapefruity, pomelo, určité druhy pomarančov...) dokážu v kombinácii s konkrétnymi liekmi veľmi nebezpečné kúsky. Všetko prebieha v žalúdku, kde skonzumovaný grapefruit (aj v podobe grapefruitovej šťavy!) dokáže zablokovať niektoré enzýmy, potrebné pre rozklad určitého percenta dávky liekov. Do krvi konzumenta sa tak dostane niekoľkonásobne vyššie množstvo lieku a hrozí predávkovanie s možnými vedľajšími účinkami. Pozor: účinok grapefruitu môže trvať aj dva alebo tri dni!

Grapefruit môže takto nebezpečne reagovať napríklad pri liekoch znižujúcich hladinu cholesterolu, liekoch na úprav srdcového rytmu, antidepresívach, sedatívach a ďalších liečivách. Preto ak beriete akékoľvek lieky, dôkladne si prečítajte informácie z príbalového letáka. V ideálnom prípade sa poraďte so svojim lekárom alebo aspoň lekárnikom. Zvlášť opatrní buďte pri dlhodobom pravidelnom užívaní liekov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz