Je prekvapujúce, že tak cenná potravina akou je mak sa na stoloch mnohých slovenských rodín takmer neobjavuje.
Mak je pritom doslova zázrakom prírody so širokým spektrom povzbudivých a liečivých vlastností.
Mak v boji proti cholesterolu a pri liečení rán
Mak obsahuje rôzne mastné kyseliny, medzi nimi aj kyselinu olejovú a kyselinu linolovú. Kyselina olejová je tzv. cis-mononenasýtená kyselina prispievajúca k znižovaniu hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL). K odbúravaniu LDL cholesterolu prispieva aj vysoký obsah vlákniny obsiahnutej v maku. Kyselina linolová je esenciálna kyselina ktorú si náš organizmus nedokáže vytvárať, ale potrebuje ju (podobne ako ďalšie omega-6 mastné kyseliny) okrem iného pre lepšie hojenie rán.
Niektoré vitamíny a minerály v maku:
vitamín B1 (tiamín) |
B5 (kyselina pantoténová) |
horčík |
zinok |
B3 (niacín) |
B6 (pyridoxín) |
mangán |
horčík |
B2 (riboflavín) |
vitamín E |
meď |
|
B9 (kyselina listová) |
draslík |
vápnik (až 12 x viac vápnika ako v mlieku) |
Mak proti nespavosti
Obsahom opiátových alkaloidov je mak celosvetovo známy, práve vďaka nemu však mak pomáha pri problémoch s nespavosťou, podráždení nervovej sústavy a sklonoch k nervozite. Mak prospieva aj regenerácii svalov a celého organizmu, preto je odporúčaná jeho konzumácia napr. po namáhavom fyzickom výkone.
Môže byť mak nebezpečný?
Prípadná kontaminácia semienok maku morfínom (z úlomkov makovíc, mliečnej šťavy z rastliny) sa dá vyriešiť premytím alebo tepelnou úpravou (napr. pečením). Bežný obsah týchto látok v maku je hlboko pod hranicami rizika, smrteľná dávka morfínu začína cca od hranice 0,25 g. Takúto dávku v makových buchtách či rezancoch určite :) neskonzumujete.
Konzumácia makových semien slúži napríklad ako prevencia:
· osteoporózy,
· niektorých druhov rakoviny (napr. rakoviny prsníka),
· srdcovocievnych ochorení.
Ľudové liečiteľstvo využíva aj vlčí mak
Doteraz sme hovorili o maku siatom, na záver spomeňme aj vlčí mak. Bežne ho nájdete na poliach, na lúkach, v záhradách. Vlčí mak je v podstate jedovatá rastlina, čo však nezabránilo ľudovému liečiteľstvu využívať ho napríklad v podobe záparu pri dráždivom kašli alebo ako ukľudňujúci prostriedok či sedatívum. Za týmto účelom sa zberali korunné lupienky vlčieho maku. Nie však kedykoľvek, ale tesne pred ich rozvinutím. Nazbierané lupienky sa sušili v tieni a v nádobách skladovali na tmavom mieste.
TIP: prečítajte si ako sadiť mak.