Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ker, ktorý kvitne v zime - hamamel

rss

Hamamelis Virginiana, po slovensky Hamamel virgínsky je u nás pomerne neznámy ker. Prišiel k nám zhruba pred sto rokmi. Do Európy sa dostal vďaka zberateľovi rastlín Charlesovi Mariesovi, ktorý ho objavil v Ázií a priviezol ako veľkú raritu.

Plody chutné ako pistácie

Hamamel je po anglicky často označovaný aj ako „witch hazel“, čo znamená „čarodejnícka lieska“. Názov je odvodený od legendy, podľa ktorej hamamel „pomáhal“ čarodejníkom pri príprave elixírov. Mal vyháňať duchov a chrániť pred zlom. Či už tomu veríte alebo nie, faktom ostáva, že hamamel má jedlé a chutné plody! Chutia podobne ako pistácie a obľúbené boli už u pôvodných obyvateľov Ameriky. Podobne ako orechy majú vysokú výživovú hodnotu a obsahujú množstvo prospešných olejov.

Kvitne v zime!

Listy hamamelu sú podobne ako zvyšok prírody veľmi farebné. Prekvapenie však prichádza až v zime. Listy opadajú, no hamamel práve začína kvitnúť. Žlté, niekedy až oranžové či červenkasté sladko voňajúce kvietky máte možnosť vidieť od decembra do marca. Sadí sa na jar či na jeseň, preto máte práve teraz možnosť predpripraviť si krásne zimné farebné divadlo. Najkontrastnejšie vynikne pri zelených ihličnanoch. Krík vám doma dorastie do výšky 2 – 4 metre, na svete však existujú druhy, ktoré dorastajú až do dvanástich metrov. Okrem toho ho netreba rezať a nevyhovuje mu ani presádzanie. Najviac ho potešíte slnečným výberom miesta. Má rozvetvenú korunu, preto mu dookola doprajte dostatok miesta.

Liečivé účinky

Prečo o ňom vlastne píšeme? Okrem okrasnej funkcie má totižto aj tú liečivú! Má antiseptické, sťahujúce  a upokojujúce účinky. Je využívaný hlavne v súvislosti s kožnými problémami, pôsobí aj na ekzémy či lupienku. Pokožku regeneruje a hojí. Nemusíte sa báť použiť ho ani po holení, depilovaní či voskovaní, pokožku nepodráždi, práve naopak. Obsahuje mnoho flavonoidov, saponínov, silíc a trieslovín a je vhodný aj na vnútorné použitie.

Ako ho užívať?

Najúčinnejšie sú listy a kôra. Z listov možno pripraviť čaj, teda ich uvariť, no dajú sa aj sušiť či zaparovať. Z kôry sa pripravujú odvary. Čaj je účinný pri prechladnutí, silne vyvarené listy majú účinky aj pri hnačkách či menštruačných bolestiach. Odvar z kôry sa používa pri žalúdočných vredoch spojených s vnútorným krvácaním. Pomáha aj pri hemoroidoch. Kedysi sa dokonca verilo, že pravidelné pitie hamamelového odvaru dokáže  predchádzať potratom.

Účinná pleťová voda

Keďže má hamamel silné tonizujúce, sťahujúce a protizápalové účinky, vo veľkej miere sa využíva aj v kozmetike. Pleťová voda je vhodná na čistenie mastnej pleti, pretože sťahuje póry, no zbytočne nevysušuje. Môže sa použiť aj po holení, upokojuje svrbenie a vyrážky. Využijú ju aj mamičky na zaparený detský zadoček, či slobodné dámy na opuchnutú tvár po prebdenej či preplakanej noci. Okrem toho sa využíva aj na modriny a kŕčové žily, kedy si treba na postihnuté miesta prikladať obklady.

Hamamel je nie len že liečivý, no v zime do našich záhradok prinesie veľa krásy a pozitívnej nálady. Aj keď ho u nás dostať veľmi ťažko, za pokus to stojí. Tak čo, vyskúšate? :)

 

Foto: Internet

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz