Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jesenná výsadba cesnaku sa oplatí

rss

Najlepší cesnak je z vlastnej záhrady. A najlepšiu úrodu cesnaku získate jeho jesennou výsadbou. Ideálnym momentom na jesennú výsadbu je obdobie, kedy už teplota pôdy trvalo klesne pod 9 °C, ale ešte nie sú mrazy. Takýmto obdobím je bežne polovica októbra.

V tohtoročnom novembri (2014) je ešte stále vďaka príjemnému počasiu možné cesnak vysadiť (s rizikom možného príchodu skorej a tuhej zimy). Cieľom je dosiahnuť, aby sa cesnak stihol pekne zakoreniť ešte pred príchodom mrazov, ale zároveň, aby ešte nezačal budovať nadzemnú časť. Úspešne vysadený cesnak prezimuje v pôde (ako ozimina) a na jar sa vám odmení skorou a bohatou úrodou. A to v kvalite, o akej cesnak dovážaný napríklad z Ázie nemôže ani snívať.

Ako pripraviť pôdu?

Na jesennú výsadbu cesnaku môžete použiť pôdu napr. po zbere fazule, kalerábu, zemiakov alebo uhoriek. Pôdu zbavte zvyškov buriny a predošlého porastu a dôkladne skyprite motykou alebo kultivátorom. Na výsadbu nevyberajte miesta, na ktorých by bol cesnak na jar zaliaty vodou z topiaceho sa snehu.

Aký cesnak sadiť na jeseň?

Na jeseň môžete sadiť prakticky akúkoľvek u nás bežnú odrodu cesnaku, paličiaky aj nepaličiaky. Ak si kúpite balenie sadbového cesnaku, poraďte sa o rozostupoch výsadby s predajcom alebo nájdete informácie priamo na obale. Všeobecne platí, že úzkolisté nepaličiaky sadíme s menšími rozostupmi, širokolisté nepaličiaky a paličiaky potrebujú širšie rozostupy.

Ako sa sadí cesnak na jeseň?

Hlávky cesnaku rozoberte na jednotlivé strúčiky tesne pred výsadbou, na výsadbu použite len zdravé a pekné strúčiky. Strúčiky sa sadia sa do sponu alebo do riadkov (vzdialenosť v riadku 10 až 15 cm, riadky vzdialené od seba 30 cm). Cesnak môžete dať do pôdy trocha hlbšie ako pri jarnej výsadbe (až 8 cm, extra veľké strúčiky aj hlbšie), aby bol lepšie chránený pred mrazom a aby ho mráz “nevytiahol” zo zeme. Sadí sa samozrejme :) širšou “korienkovou” stranou dolu, najlepšie ručne.

Morený alebo nemorený cesnak?

Cesnak morený proti háďatku zhubnému a hubovitým ochoreniam je garanciou bezpečnejšej úrody. Ak niekto vysádza hektáre cesnaku, sotva si vzhľadom na cenu sadiva môže dovoliť riskovať zničenie úrody. Cesnak nemorený je samozrejme zdravší. Ak si chcete vysadiť len pár riadkov cesnaku pre rodinnú spotrebu, skúste to risknúť bez morenia. Samozrejme, ak už máte na vašej záhradke výskyt háďatka zhubného (napr. vám poškodil vlaňajšiu úrodu cesnaku), je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa problém zopakuje. Hubovité ochorenia cesnaku možno sčasti eliminovať jeho výsadbou na slnečných, vzdušných miestach. Nezabudnite, že priamo na mieste kde už cesnak bol vysadený, nemal by sa pestovať najbližších niekoľko rokov (podľa rôznych zdrojov 4 až 8 rokov).

Starostlivosť o ozimný cesnak

Na jeseň vysadený (= ozimný) cesnak si počas zimy nevyžaduje žiadnu starostlivosť ani prikrytie pred mrazmi. Počas veľkých mrazov však denne skontrolujte, či ho náhodou mrazy “nevytiahli” zo zeme a prípadne prisypte zeminou. Na jar zabezpečte kyprenie pôdy a pletie buriny.

Prajeme vám mnoho úspechov :-).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz