
S súčasnej dobe sa s týmto pojmom stretávame veľmi často. Prieskumy tvrdia, že intoleranciou trpí skoro každý druhý Slovák. Je úplne bežné, že človek ani len netuší čo sa deje a rôzne príznaky sa snaží potlačiť rôznymi druhmi liekov.
Mnoho z nás si zamieňa pojem alergia s pojmom intolerancia. Sú to ale dva veľmi odlišné pojmy, kde alergia je neprimeranou reakciou nášho imunitného systému. Prejavuje sa okamžite a často je životu nebezpečná. Intolerancia sa prejavuje oneskorene, niekedy sa môžu u nás príznaky objaviť po niekoľkých hodinách alebo až dňoch. Príznaky sú veľmi rôznorodé, zaraďujeme tu napríklad kýchanie, začervenanie, slzenie, ekzémy, migrény, bolesti brucha, zápaly, depresia a pod. No môže dojsť aj k najhoršiemu, a to k ohrozeniu života, kde hovoríme o anafylaktickom šoku. Medzi najviac známe prejavy intolerancie sú reakcie na lepok (celiakia) a na laktózu kravského mlieka.
V prípade podozrenia na intoleranciu potravín lekári vyšetrujú prítomnosť špecifických protilátok IgG. Intolerancia sa neprejavuje ako pri alergii reakciou nášho imunitného systému, ale nedostatočnou funkciou určitého enzýmu v našom organizme. V mnohých prípadoch sa príčiny intolerancie zisťujú ťažšie ako príčiny alergie. Je možné, že ostanú aj dlhé roky pre nás nepoznané.
Najčastejšie potraviny, ktoré vyvolávajú intoleranciu:
Zelenina Orechy
-baklažán, - arašidy,
- brokolica, - brazílsky orech,
- červená sladká paprika a zelená sladká paprika, - kešu orechy,
- čili, - mandle,
- citrusové ovocie, - pekanový orech,
- jablko, - pistácie,
- karfiól, - vlašské orechy.
- paradajky,
- zemiaky. Plody mora/ryby
Obilniny - homár,
- jačmeň, - krevety,
- kukurica, - mušle,
- ovos, - ustrice.
- pšenica a pšenica durum,
- raž.
Iné Strukoviny
- bravčové mäso, - bôb obyčajný,
- čaj, - červená fazuľa,
- cukor, - hrášok,
- glutaman sodný, - šošovica.
- káva,
- kvasinky, Iné zložky potravín
- med, - dochucovadlá,
- kakao, čokoláda, - konzervanty,
- slad, - farbivá.
- sója,
- tabak, Mlieko a miečne výrobky
- ocot,
- vajcia.
Intolerancii sa dá predchádzať vyváženou stravou s dostatočným obsahom vlákniny. Je potrebné, aby sme pri predchádzaní venovali dostatočný čas psychohygiene a v strave čo najviac obmedzili pečivo a výrobky, ktoré obsahujú pšeničnú múku.
Najnovšie poznatky o neznášanlivosti potravín tvrdia, že intolerancia je dedičná. To pre vás znamená, že ak ňou trpíte vy, je veľmi vysoké percento, že sa prejaví aj u vašich detí. Preto ak sa u vás objavili spomínané príznaky a vo výsledkoch sa nenašla odpoveď na príčinu vašich ťažkostí, nemali by ste váhať a skúsiť si dať spraviť test intolerancie. Stačí ak sa budete informovať u svojho lekára, ktorý vám odporučí rôzne kliniky, ktoré sú schopné správne diagnostikovať váš problém.