Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Exotické figy - ovocie plné vitamínov!

rss

V obchodoch sa z času na čas objavia rôzne zvláštne druhy exotického ovocia. Patria medzi ne aj figy. Poznáme ich skôr v sušenej podobe a azda každému z nás pripomínajú Vianočné sviatky. Kedysi nesmeli chýbať  ani na jednom stole. Viete však, čo všetko obsahujú a na čo zdravotne vplývajú?  

Prírodná výživa

Figy sú doslova výživovou bombou. Obsahujú mnoho stopových prvkov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Ide hlavne o draslík, ktorého v 100 gramoch ovocia nájdete až 242 miligramov. Ten znižuje krvný tlak, riziko srdcových príhod a mŕtvice. Ďalšími minerálmi sú napríklad vápnik (na silné kosti), železo (na zdravú krv), horčík, zinok, meď či jód (lepšie fungovanie štítnej žľazy). Ďalej obsahujú množstvo polyfenolov, ktoré neutralizujú voľné radikály a pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam. Vo figách sú to predovšetkým kyselina gallová (antioxidant), kyselina chloroénová (znižuje vysoký krvný tlak a má laxatívne účinky) a rutín (znižuje možnosť tvorby opuchov, je taktiež antioxidačný).

Figami proti zápche

Figy sú veľkým zdrojom vlákniny, tak ako rozpustnej aj nerozpustnej. Rozpustná znižuje zlý cholesterol, nerozpustná pomáha predchádzať zápche a hemoroidom. Okrem toho majú nízky glykemický index aj napriek tomu, že sú veľmi sladké. V krvi udržiavajú stabilné hladiny cukru. Napomáhajú pri spaľovaní tukových zásob a teda sa nemusíte báť, že by ste z nich pribrali. Okrem toho by nemali chýbať v špajzy každej ženy – pomáhajú pri predmenštruačnom syndróme a zlepšujú kvalitu pleti.

Sušené či čerstvé?

Keďže čerstvé figy u nás kúpite veľmi ťažko, alternatívou sú sušené figy. Rozdiel medzi sušenými a čerstvými je len v podiele vody, ktorá v sušených nie je. Zdravú maškrtu si teda môžete vychutnať aj v sušenej forme. Ak by ste predsa len radšej zatúžili po čerstvých, vypestovať sa dajú aj doma. Na južnom či strednom Slovensku sa už dlho pestujú nie len pre okrasu, no aj pre úrodu. Figovníkom sa darí všade tam, kde aj viniču. Netreba ho často hnojiť, no na zimu sa zíde zateplenie. Vytvára korene širšie ako je samotná koruna a aj keď je to viacročná rastlina, v našich končinách dokáže rodiť aj na jednoročných výhonkoch.

Figy opečené na panvičke

Áno, s figami sa môže aj variť. Pridávajú sa napríklad do omáčok či džemov, my vám však prinášame recept na figy opečené.

Budete potrebovať:

  • 2-3 šálky čerstvých fíg nakrájaných na štvrťky
  • kokosový olej na vyprážanie
  • štipka soli
  • pol šálky trstinového cukru

Na panvičku dajte olej, stačí málo na spodok a zahrejte. Potom do panvice dajte figy, trošku ich osoľte a opečte, kým okraje nebudú ľahko hnedé. Opečené figy posypte trstinovým cukrom a poopekajte ešte chvíľku. Opečené figy podávajte ihneď, hodia sa napríklad k zmrzline, výborné sú pokvapkané rôznymi sirupmi, alebo ich môžete podávať ako oživenie klasických múčnikov či koláčov. Dobrú chuť! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz