Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Epsomská soľ v záhrade

rss

O Epsomskej soli a jej pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus sme písali už dávnejšie (článok tu). Viete však, že Epsomská soľ kladne vplýva aj na plody a rastlinky v ekologickej záhradke? Vyskúšajte ju!

Ako použiť Epsomskú soľ v záhradke

Pri siatí semien a sadení sadeníc: Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov odporúčame rozsypať 1 šálku soli na 10 m2 obrábanej pôdy alebo vsypať 1-2 čajové lyžičky soli do každej jamky, kde budete siať semená.

Pri raste rastlín, kvitnutí a tvorbe plodov: Rozsypte 1 lyžicu soli okolo každej rastlinky a zavlažte vodou. Procedúru opakujte každé dva týždne. Ďalšou možnosťou je pripraviť si postrek z 1-2 lyžíc soli a 5 litrov vody a striekať ho pomocou fľaše s rozprašovačom okolo rastlín.

8 top využití Epsomskej soli v záhradke

1 Epsomská soľ zlepšuje klíčenie semien

Ak Epsomskú soľ použijete v záhradke ako doplnok hnojiva pri sejbe, dodá vašej záhradke silný impulz od samého začiatku. Horčík v nej napomáha pri klíčení semien, pomáha posilňovať bunkové steny a posilňuje sadenice.

2 Epsomská soľ pomáha vstrebávať živiny

Mnoho komerčných hnojív obsahuje horčík, ktorý pomáha rastlinám pri vstrebávaní ďalších potrebných živín, ako sú dusík, fosfor, či síra. Pre tých farmárov, ktorý používajú len organické hnojivá, môže byť Epsomská soľ výbornou pomocou, pretože zlepší vstrebateľnosť živín prirodzenou cestou.

3 Epsomská soľ zabraňuje žltnutiu a kučeraveniu listov

Všimli ste si, že listy na rastlinách sú žlté alebo zvlnené? To je známy nedostatok horčíka. Ak pridáte Epsomskú soľ do pôdy okolo chorej rastliny, zvýši sa množstvo horčíka v pôde a tým môže dôjsť k zlepšeniu týchto nepriaznivých znakov. Ak chcete pôsobenie síranu horečnatého v Epsomskej soli ešte zrýchliť, tak rozpusťte 2 polievkové lyžice soli v 3 a pol litri vody a striekajte tento roztok priamo na listy.

4 Epsomská soľ odrádza záhradné škodce

Hoci Epsomská soľ nedehydratuje slimáky a slizniaky ako stolná soľ (chlorid sodný), taktiež môže byť použitá na ničenie škodcov. Kryštály tejto soli sú ostré a keď sú nasypané okolo rastlín, dráždia škodcov. Majte však na pamäti, že Epsomská soľ sa veľmi ľahko rozpúšťa vo vode, takže akékoľvek (aj malé) množstvo zrážok spôsobí jej rozpustenie a vsiaknutie do pôdy.

5 Ovocie je sladšie použitím Epsomskej soli

Proces zrenia plodov je veľmi náročným procesom v životnom cykle rastliny. Ak použijete Epsomskú soľ pri zrení ovocia, orechov a viniča rovnako ako pri klíčení rastlín, tak sa vo vnútri rastlinnej bunky zvýši koncentrácia chlorofylu, ktorý je potrebným zdrojom energie pre rastlinu. Viac energie pre rastlinku znamená viac cukru, čo dovolí rastline vyprodukovať sladšie, zdravšie plody.

6 Epsomská soľ a paradajky

Plody rajčiaka jedlého sú omnoho väčšie ako jeho ostatná časť, čo vedie k ešte väčšej pravdepodobnosti toho, že mu bude chýbať horčík. Keďže paradajky pre svoj rast potrebujú aj veľa vápnika, ktorý je vstrebávaný najmä koreňmi, odporúčame vám použiť pri pestovaní paradajok roztok Epsomskej soli striekaný priamo na listy. Roztok pripravíte zmiešaním 2 lyžíc soli a 3 litrov vody. Používať by ste ho mali každé dva týždne. Po jeho použití vám vypestované paradajky budú závidieť všetci známi, pretože budú oveľa chutnejšie a šťavnatejšie.

7 Viac a väčšie plody papriky s Epsomskou soľou 

Aj plody papriky sú väčšie ako rastlina a potrebujú čo najviac horčíka, preto odporúčame aj pri nich postupovať podobne ako pri paradajkách pre dosiahnutie čo najväčšieho výnosu.

8 Epsomskou soľou ku krajším ružiam

Pýtate sa, prečo sú ruže vášho suseda krajšie ako tie vaše? Jednou z odpovedí môže byť aj Epsomská soľ. Nielen, že ruže po nej produkujú krajšie, väčšie kvety, ale odborníci sa zhodujú, že viac horčíka pomáha aj v raste stoniek. A samozrejme, keďže Epsomská soľ zvyšuje produkciu chlorofylu, tak majú ruže tmavšie, zelenšie listy.

Môže Epsomská soľ uškodiť

Nemusíte mať obavy, že by ste pri pridávaní Epsomskej soli do pôdy mohli rastlinám, či samotnej pôde uškodiť, pretože síran horečnatý má neutrálne pH. Epsomská soľ je bezpečná, ľahko použiteľná a navyše lacná. Tak neváhajte a skúste ju aj vy použiť vo svojej záhradke.

 

Komentáre

Petra Trokšiarová 5.4.2018, 08:27
Dobry den, aku treba epsomsku sol pouzit do zahradu? Tu na vnútorne použitie alebo obyčajnú? Mate ju prosim vobvasom e-shope?

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz