Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Dôvody prečo hrozno praská

rss

S vynikajúcim počasím, primeraným a pravidelným zavlažovaním a super podmienkami pre pestovanie sú už jediným problémom pre pestovateľa hrozna vtáky. Nanešťastie ale tieto perfektné podmienky nie vždy platia a navyše často ešte dochádza aj k praskaniu bobúľ hrozna. Čo praskanie kože hrozna spôsobuje a čo možno spraviť, aby ste mu predišli?

Čo zapríčiňuje praskanie bobúľ hrozna?

Presný dôvod praskania bobúľ hrozna je ešte stále témou mnohých diskusií. Väčšina odborníkov sa ale zhoduje, že tento jav zapríčiňuje zavlažovanie- či už nadmerné alebo naopak nedostatočné. Dôležité je tiež jeho správne načasovanie.

Praskanie bobúľ hrozna môže byť tiež spôsobené chorobami viniča alebo jeho škodcami. Aj vtáky môžu byť pôvodcami dier v hrozne, keďže tieto bobule patria medzi ich obľúbené jedlo. Ďalším dôvodom popraskaných bobúľ hrozna môže byť aj počasie. Náhle búrky alebo krupobitie počas dozrievania bobúľ hrozna zvyšuje náchylnosť popraskania kože bobúľ.

Ako praskaniu hrozna zabrániť

Ak chcete praskaniu hrozna predísť, tak je potrebné vyvarovať sa jeho príčinám, čo nie je vždy jednoduché. Dôvod praskania bobúľ hrozna totiž môže byť jeden alebo sa ich môže stretnúť viacero.

Vtáky

Vtáky od pochutnania si na vašom hrozne odradíte tým, že nad hroznom natiahnete sieť, prípadne individuálne zabalíte každý hroznový strapec.

Choroby a škodce hrozna

Chorobám a škodcom hrozna sa možno brániť postrekmi. Pokiaľ uprednostňujete bio pestovanie, tak je potrebné vinič pravidelne kontrolovať a v prípade výskytu nejakej choroby alebo škodcu čo najskôr zasiahnuť a postihnutej časti rastliny sa zbaviť.

Zavlažovanie

Dôležité pri prevencii praskania bobúľ hrozna je aj zavlažovanie. Zavlažovať vinič je potrebné pravidelne, dostatočne a ku koreňom. So závlahou je však potrebné pracovať veľmi opatrne podľa počasia a podmienok. Vhodné je najmä minimalizovať vodný stres od začiatku kvitnutia rastliny až do doby, kedy sa začnú vytvárať bobule a zvyšovať cukornatosť. Keďže však nikto nevie kontrolovať prírodu, tak aj napriek vašim najväčším snahám, môže prísť búrka, či krupobitie a bobule hrozna popraskajú, čím sa stane ovocie otvorené patogénom, chorobám alebo hnitiu.

Na záver vám chceme popriať, aby sa vám darilo s počasím sa vysporiadať a mali ste čo najkrajšiu a najlepšiu úrodu hrozna (alebo aj iného ovocia, či zeleniny).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz