Zázvor, nazývaný aj ďumbier, sa už po tisíce rokov využíva v ázijskej kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Do Európy a Afriky sa rozšíril už v období antiky ako vzácne korenie s mimoriadne silnými liečivými a regeneračnými účinkami.
Upozornenie hneď na úvod
Zázvor (ďumbier) sa nesmie konzumovať v nadmerných množstvách. Všeobecne odporúčaná hranica konzumácie čerstvého ďumbiera je 2 až 4 gramy denne, sušeného ďumbiera 1 gram denne. Denné dávky čerstvého ďumbiera nad 5 gramov môžu podľa niektorých zdrojov vyvolať nevoľnosť, pálenie záhy alebo dokonca problémy so srdcom. Pri problémoch so srdcom, žalúdkom a zrážanlivosťou krvi, žlčových kamienkoch, užívaní antacíd (proti páleniu záhy), diabetes a iných vážnych zdravotných problémoch vždy prekonzultujte vhodnosť konzumácie zázvoru so svojim lekárom.
Liečivé a preventívne účinky zázvoru:
- zázvor pomáha blokovať rast rakovinových buniek,
- má výrazné protizápalové účinky a pomáha znižovať horúčku,
- podporuje trávenie a tvorbu žlče,
- chráni žalúdočné sliznice pred poškodením,
- pomáha pri problémoch s nafukovaním,
- zlepšuje činnosť čriev a prekrvenie končatín,
- pomáha pri prevencii a preliečení migrén, kŕčov, nevoľností,
- poskytuje úľavu pri reume, artritíde, bolestiach kĺbov a chrupavky.
V akých podobách zázvor konzumujeme?
Aj keď sa väčšinou uvádza, že konzumujeme “koreň” zázvoru, v skutočnosti ide o jeho dužinatý podzemok. Zázvor u nás kúpite vo forme čerstvého podzemku (“koreňa”), sušeného podzemku, sušeného mletého prášku, koncentrovaných kapsulí, liečivých čajov, extraktov… Čerstvý zázvor sa najjednoduchšie konzumuje len tak lyžičkou po jeho pomletí alebo nastrúhaní nadrobno, denne jednu až dve kávové lyžičky (nie naraz, dohromady max. 4 gramy čerstvého zázvoru denne). Sušený zázvor v prášku je koncentrovanejší, bežná denná dávka je 1 gram (nie naraz, denne max. 2 gramy). Z čerstvého zázvoru si môžete spraviť aj zázvorový čaj. Stačí v šálke zaliať dve polievkové lyžice mletého (alebo nadrobno nastrúhaného) čerstvého zázvoru vriacou vodou a lúhovať max. 8 minút.