Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Budhov čajovník a iné čajové tipy

rss

Ochutnali ste už niekedy Budhov čaj? Alebo čaj z jahodovej mäty? A čo čaj z bôľhoja lekárskeho? Tieto čaje vynikajú pozitívnymi zdravotnými účinkami. A vypestovať si ich môžete sami v BIO kvalite. Napríklad v kvetináči na vašom okne.

Budhov čaj (z japonskej čajovej hortenzie)

Aký čaj vlastne pil Budha, dnes zrejme s istotou nikto nevie. Okrem orientálneho mixu čiernych čajov (ochutených aksamietnicou, ananásom a kokosovými lupienkami) ktorý sa u nás predáva pod názvom Budhov čaj, existuje aj ďalšia, nemenej zaujímavá varianta Budhovho čaju. Je to čaj z lístočkov japonskej čajovej hortenzie (Hydrangea Serrata). Táto nenáročná rastlina si vyžaduje výživnú záhradnú pôdu a pravidelnú zálievku (nie však dlhodobé premokrenie), slnečné stanovisko (pozor však na priamy úpek). Na zimu sa prenáša aj s kvetináčom do suchého, svetlého interiéru a zálievka sa obmedzuje na potrebné minimum.

Sladučké listy čajovej hortenzie sa zberajú počas celej vegetačnej sezóny, hromadný zber (rezom) sa robí v auguste a listy sa usušia. Pred použitím do čaju si pár sušených lístkov vopred navlhčite a 24 hodín nechajte kvasiť. Opätovne ich osušte a sú pripravené do čaju — na 1 šálku Budhovho čaju stačí zaliať 1 lístok čajovej hortenzie. Čaj sa dá samozrejme uvariť aj z čerstvých listov.

Čaj z jahodovej mäty

Listy jahodovej mäty (Mentha Species) sú skvelým základom mätového čaju, voňajúceho po jahodách. Jahodovú mätu si môžete vypestovať nielen v kvetináči v byte, ale aj priamo v záhrade vo voľnej pôde, kde dokáže prezimovať (je mrazuvzdorná do -28 °C). Je to viacročná rastlina s liečivými účinkami podobnými účinkom známejšej mäty piepornej. Podobne ako listy iných byliniek, aj listy jahodovej mäty sa zbierajú najmä pred kvitnutím (mäta kvitne cca od júla). Rastlina si počas vegetačného obdobia vyžaduje výživnú pôdu a pravidelnú zálievku (nie však dlhodobé premočenie), ktorú treba v zime obmedziť na minimum (pri pestovaní v kvetináčoch). Príjemnú jahodovú vôňu zvýrazníte pokrájaním alebo stlačením lístkov. Najlepšie je preto čerstvé lístky mäty ihneď po zbere rozdrviť v mažiari na kašu, okamžite v pohároch zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať 10 minút. Po precedení cez sitko sa čaj pije teplý, často dochutený medom.

Čaj z bôľhoja lekárskeho

Bôľhoj lekársky (Anthyllis Vulneraria) je neprávom tak trocha zabudnutá trváca bylina liečiaca rany, preležaniny, zápaly, podporujúca látkovú výmenu, činnosť obličiek. Ukľudňuje žalúdok. Používa sa v podobe obkladov, záparov aj čajov. Rastie (aj u nás) vo voľnej prírode, dá sa tiež kúpiť v záhradkárskych e-shopoch a pestovať doma na záhrade alebo v kvetináči. Bôľhoj nemá extra nároky na pôdu, vyrastie takmer kdekoľvek, na slnečnom stanovisku aj v polotieni. Neznáša premokrenie pôdy, zároveň však (najmä v kvetináči) vyžaduje pravidelnú zálievku. Pri pestovaní v kvetináči preto potrebuje drenážnu vrstvu na dne a dostatočný odtok prebytočnej vody. Zberajú sa najmä žlté kvety tejto byliny (bez stonky), a to hneď na začiatku kvitnutia. Kvety sa sušia v tieni a prievane, uskladňujú sa napríklad v papierových vreckách. Čaj si pripravíte z dvoch čajových lyžičiek rozdrobeného sušeného kvetu, ktoré zalejete 3 dcl vriacej vody. Lúhovať cca 12 minút. Čaj má veľmi slabú nevýraznú chuť a pije sa nesladený. Môžete si ho však dochutiť napríklad štipkou sušenej stévie. Pije sa 3 x denne po dobu dvoch alebo troch týždňov.

Máte vlastné tipy na netradičné a liečivé čaje? Podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom, alebo na našej Facebook stránke :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz