Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Arónia čiernoplodá a jej zdravotné účinky

rss

Arónia pochádza zo Severnej Ameriky, ale je hojne rozšírená aj na území Nemecka, Poľska, Bieloruska a Ruska. Ani u nás nie je žiadnou novinkou. Živili sa ňou už naši predkovia. Až v nedávnej dobe sa však zistilo, prečo je táto čierna bobuľa takou zdravou. Tmavé bobule arónie čiernoplodej sú plné živín a antioxidantov, ako je vitamín C a athocyaníny, čím ponúkajú bohaté zdravotné výhody pre jej priaznivcov. Aké to sú?

Predchádza a lieči zápal močových ciest

Zápal močových ciest je jedna z chorôb, ktoré sa vyskytujú často v akomkoľvek ročnom období u mužov i u žien. Symptómy sú časté pocity a/alebo potreba močenia, bolesť pri močení, zakalený moč. Možno i vy ste už počuli, že pri takýchto problémoch pomáha brusnica. Najnovšie štúdie arónie však ukazujú, že jej čierne bobule majú oveľa väčší potenciál. Obsahujú viac kyseliny chinínovej, ktorá pomáha pri infekciách močových ciest a tiež je účinná pri znižovaní rastu mikroorganizmov pre niekoľko baktérii, vrátane Escherichie coli, baktérie často zapríčiňujucej zápal močových ciest.

Zlepšuje krvný obeh, posilňuje cievy, vyrovnáva tlak

Zrelé aróniové plody obsahujú veľa fenolov, ktoré dezinfikujú krvný obeh a telo, čím podporujú hojenie rán, odstraňujú z tela toxické látky, znižujú zápal, zlepšujú elasticitu krvných ciev, Arzabraňujú ich upchávaniu a kŕčom v nich, čím udržiavajú krvný tlak na normálnych hladinách.

Ochraňuje žalúdok, má protizápalové účinky a bojuje aj proti vírusom

Bobule arónie čiernoplodej pomáhajú aj pri liečbe žalúdočných problémov, vrátane žalúdočných vredov a hnačky. Ak vaša strava obsahuje bobule arónie pravidelne, môžete si byť istí, že prechladnutie a ani chrípka vás tak ľahko neskolia. Vzhľadom na to, že v arónii sú anthokyánové flavonoidy, má protizápalové účinky, bojuje proti baktériám, vírusom a podporuje imunitný systém.

Pomáha očiam

Množstvo karoténu, ktorý je obsiahnutý v aróniových plodoch, chráni bunky očí pred poškodením a tvorbou šedého zákalu. Bobule sú bohaté aj na luteíny a zeaxantíny. Zeaxantín má fotofiltračné účinky a tak chráni oči pred zápalom a s vekom spojenou makulárnou degeneráciou, ktorá môže viesť u starších ľudí až k slepote.

Ako môžeme bobule arónie konzumovať

Jesť môžeme samotné plody arónie, môžeme si z nich pripraviť čaj, džem, šťavu alebo si ich usušiť. Pre gurmánov odporúčame bobule obalené v horkej čokoláde alebo víno z arónie, ktoré svojim obsahom fyziologicky cenných látok presahuje všetky hroznové vína.

Nezabúdajte, že všetkého veľa škodí a dodržiavajte dávky, ktoré nájdete na obaloch výrobkov s aróniou (v prípade sušených bobúľ je to zvyčajne 1 lyžička denne).

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz