Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Dva špeciálne tipy do záhrady 2015

rss

Arónia veľkoplodá ani päťlistý ženšen nie sú v našich záhradách bežným zjavom. Ale práve tieto dve jedinečné rastliny vynikajú okrem skvelých zdravotných účinkov aj jednoduchým pestovaním a odolnosťou voči slovenským zimám.

Arónia (odporúčaná odroda Nero)

Plody (bobule) arónie (Aronia Melanokarpa) svojou farbou a tvarom pripomínajú čučoriedky. Arónia je krík, dorastajúci cca do výšky 1,5 metrov. Je nenáročná na pôdu a na klimatické podmienky. Na výsadbu je vhodné jarné obdobie (marec, apríl, máj) aj neskorá jeseň (október, november). Vysádza sa do nádoby alebo priamo do záhrady. Na dno výsadbovej jamy cca 0,5 x 0,5 x 0,5 m dajte ako zásobné hnojivo dobre vyzretý kompost. Po roku môžete dodatočne prihnojovať, napr. cereritom, alebo radšej organickými hnojivami (každú jar). Arónia kvitne od mája, plody sa zberajú v auguste a v septembri v štádiu plnej zrelosti (vtedy obsahujú vyšší objem zdraviu prospešných látok). Účinky bobulí arónie sú fenomenálne:

  • prevencia pred civilizačnými ochoreniami,
  • posilnenie odolnosti organizmu a imunitného systému,
  • ochrana kardiovaskulárneho systému (srdce, cievy).

Päťlistý ženšen (známy aj ako Jiaogulan)

Päťlistý ženšen (Gynostemma Pentaphyllum) je známy ako tzv. bylina nesmrteľnosti. Ázijskí konzumenti ženšenu často presiahli dĺžku života 100 rokov. Je to vlastne popínavá liana, ktorej listy sú jedlé a používajú sa napríklad na výrobu čajov a tinktúr. Vysádza sa v tých istých obdobiach roka ako predošlá rastlina, do nádoby alebo priamo do záhrady. Jiaogulan obľubuje skôr slnečné stanovisko s kvalitnou záhradnou pôdou plnou živín. Neznáša dlhodobo premokrenú pôdu. Potrebuje vysokú a dostatočne pevnú opornú mriežku, po ktorej sa popína (prípadne vysadiť popri plote). Pri prezimovaní vonku v záhrade nadzemná časť rastliny v zime zamrzne, na jar však znova vyraší. V Ázii sa pred prípravou čajov listy ženšenu fermentujú, u nás sa pri domácom pestovaní ženšenu varí čaj skôr z nefermentovaných sušených lístkov. Čerstvé mladé zelené listy sú vhodné do čajov, ale aj do zeleninových a ovocných šalátov. Čaj sa lúhuje 3 minúty, pijú sa maximálne 3 alebo 4 šálky denne. Liečivé extrakty či čaje z ženšenu Jiaogulan:

  • dodávajú vitalitu a životnú silu,
  • spomaľujú proces starnutia,
  • pomáhajú získať pokoj a duševnú rovnováhu,
  • slúžia ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou, diabetes 2. stupňa.

Prajeme úspešné pestovanie :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz