Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
43%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Ako z ananásu vypestovať ananásovník :)

rss

Kúpili ste si v obchode chutný ananás? Vypestujte si z neho celý ananásovník, a doprajte si radosť z exotického vzhľadu (a možno aj plodov) tejto krásnej tropickej rastliny.

Prípravné práce

  1. Vylomte z ananásového plodu listovú ružicu (najlepšie točením a vykrútením).
  2. Ružicu dôkladne očistite od zbytkov dužiny ananásu.
  3. Odstráňte z nej hnilé, suché, poškodené listy.
  4. Ranu v spodnej časti ružice ošetrite ľahkým zásypom prášku z dreveného uhlia (tzv. aktívne drevené uhlie).
  5. Nechajte ružicu zotaviť sa cca 10 dní na teplom, suchom mieste, kým sa jej nezahojí rana.
  6. Stáva sa, žiaľ, že ružica počas tohto obdobia zvädne a uschne.
  7. Ak sa naopak rana zacelí a ružica sa zotaví, môžete ju zasadiť do pôdy.

Sadíme ananásovú ružicu

  1. Pripravte si dostatočne veľký kvetináč, s otvormi na dne.
  2. Dno kvetináča presypte drenážnou vrstvou (stačí štrk, perlit alebo keramické črepy).
  3. Naplňte kvetináč zmesou rašeliny a hrubšieho piesku (pomer 1:1).
  4. Ananásovú ružicu (so zacelenou ranou) jemne zatlačte do pripravenej rašelinovo-pieskovej zmesi, nie príliš hlboko (asi 1 až 2 cm).
  5. Prikryte kvetináč aj so zasadenou ananásovou ružicou igelitovým sáčkom s otvormi alebo dierkovanou fóliou.
  6. Nechajte ho na teplom (nad 23 °C) a svetlom mieste, aby sa ružica mohla zakoreniť.
  7. Ak je všetko v poriadku, ananásová ružica sa pekne zakorení (trvá to niekoľko mesiacov) a začne tvoriť nové listy (vtedy je potrebné igelitový sáčok zložiť).

Starostlivosť o ananásovník

Zakorenený ananásovník polievajte podľa potreby, asi tak raz alebo dvakrát do týždňa mäkkou vodou (v zime ešte menej). Pomedzi jednotlivé zálievky musí mať pôda možnosť preschnúť. Vyžaduje si slnečné stanovisko, pri nadmernom úpeku však treba ananásovník pred poludňajším slnkom zatieniť. V zime ho udržiavajte pri teplote cca 16°C. Každú jar ho presaďte do väčšieho kvetináča s čerstvým substrátom (na 3 diely rašeliny pridať 1 diel piesku a 1 diel dobre vyzretého kompostu). Raz za čas utrite listy ananásovníka vlhkou handričkou.

Kvitnutie a plodenie

Zdravý ananásovník asi po troch rokoch prvýkrát zakvitne. Počas tvorby plodov mu môžete do zálievky opatrne pridať slabú dávku tekutého hnojiva. V našich podmienkach plody dozrievajú neskoro na jeseň alebo počas zimy. Kvalitu, chuť a vôňu plodov ovplyvňuje najmä dostatok slnka. Ak sa vám podarí dopestovať plody, najlepším využitím je ich konzum za čerstva. Po zbere je vhodný moment aj na množenie materskej rastliny pomocou odnoží, ktoré si ananásovník vytvoril ako akési pôdne ružice pri zemi. Pôdne ružice sú kvalitným základom na množenie ananásovníkov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz