Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako skladovať zeleninu a ovocie v zime?

rss

 

Základným pravidlom na skladovanie ovocia a zeleniny v zime je ich oddeliť. Neskladujte ich spoločne.  Ideálnym miestom na skladovanie je vetracia pivnica, poslúžia však aj zazimovacie jamy a hroble. Zelenina a ovocie sa oddeľujú, aby navzájom nenatiahli do seba vôňu toho druhého. Pokiaľ nemáte dostatočné možnosti na oddelenie zeleniny a ovocia, pomôže vám piesok. Do neho uskladnite zeleninu a ovocie tak ostane chránené.

Hniloba

Každé ovocie a zelenina podlieha hnilobe.  Hnilé kusy treba odstrániť, aby sa od nich "nechytili" aj ostatné. Najviac hnilobe podliehajú jablká a hrušky.  Najvhodnejšie skladovanie je v debničkách maximálne v dvoch radoch. Nepomačkajú sa, máme k nim jednoduchý prístup a rýchlo môžeme nahnité kusy odstrániť. 

Zelenina

Ako už bolo spomínané, na skladovanie zeleniny je vhodné použiť piesok.  Ten zabráni napáchnutiu ovocia od zeleniny. Pokiaľ skladujete domácu zeleninu oddelene od ovocia, oddeľte jednotlivé druhy do debničiek a prikryte novinami. Druhy treba oddeliť kvôli rôznej dĺžke trvanlivosti. 

Teplota a vlhkosť

V pivnici, kde skladujeme ovocie a zeleninu, by nemalo mrznúť, a mala by byť udržiavaná vlhkosť. Tú docielime položením misky s vodou na zem alebo polievaním dlážky. Teplotu zabezpečíme nechaním zasvietenej žiarovky, ktorá zabráni mrznutiu. 

Teplota by mala byť tesne nad bodom mrazu. Miestnosť vetráme počas dňa, keď mrazy nie sú také silné. 

Zazimovacia jama

Zazimovaciu jamu si môže urobiť každý, kto má vlastnú záhradku ale nemá pivnicu alebo iný priestor podobného typu.  Zazimovacia jama je aspoň 3m dlhá, 2m široká a 0,3m hlboká jama. Na spodok jamy vysypeme piesok, dáme vrstvu úrody, drevené latky, vrstvu slamy a zeminu. 

Do takýchto jám môžeme uskladniť pór, mrkvu, kel alebo paštrnák.  Úrodu treba pravidelne kontrolovať, a pri vyšších mrazoch navršovať vrstvu zeminy. 

Spracovanie

Vhodný spôsob spracovania ovocia a zeleniny je mrazenie alebo sušenie.  Vysušené ovocie a zeleninu dáme do sklenených pohárov alebo vreciek. Zabránime natiahnutiu vlhkosti z okolia a vniknutiu molí. 

Takto uskladnená domáca zelenina nám dodá vitamíny počas celej zimy a neobsahuje žiadne chemické postreky a jedovaté látky. 

Čo nekombinovať

Dajte si pozor pri uskladňovaných rôznych druhov domácich jabĺk. Pri zmiešaní skorých a zimných jabĺk, zrelých a nezrelých dochádza k ich rýchlejšiemu dozrievaniu. 

Horknutiu ovocia predídete oddelením od mrkvy.  Ovocie zas spôsobuje zožltnutie uhoriek. 

Oddeliť treba cibuľu, cesnak a ostatné domáce potraviny. Cibuľa s cesnakom na rozdiel od nich vyžadujú suché prostredie. 

Čo pôsobí pozitívne?

Pozitívnou kombináciou je chren a čierna reďkev s ostatnými druhmi koreňovej zeleniny. Pomáhajú dlhšie uchovať napríklad mrkvu alebo petržlen. 

Podmienky skladovania jednotlivých druhov

Hlúbovú zeleninu skladujeme pri teplote -1 až 1°C a vlhkosti 85-95%.

Väčšinu koreňovej zeleniny skladujeme pri teplote 0,5°C a vlhkosti 85-95%.  Môžeme skladovať 120- 180 dní.

Cibuľu a cesnak skladujeme pri vlhkosti 65-75% a teplote 0-2°C. Pred uskladnením je nutné ich poriadne vysušiť. 

Plodová zelenina (paradajky, paprika, uhorka, baklažán, melón, cuketa,...) môžeme uchovať až 2 týždne pri vlhkosti 85-90% a teplote 4-10°C.  hrášok a fazuľku skladujeme pri 4°C a vlhkosti 85-95% jeden - dva týždne.

Na krátkodobé uskladnenie môžeme dať aj karfiol, špargľu alebo listovú zeleninu. Vhodné prostredie je teplota -1 až 1°C a vlhkosť 85-95%.

Zimné jablká alebo hrušky skladujeme pri teplote 0-4°C a vlhkosti 85-92%.

 

Dúfam, že vaše poctivo vypestované potraviny vydržia čo najdlhšie v čerstvom stave a pochutíte si na nich počas celej zimy. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz