Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si uľaviť od alergií?

rss

Prišla jar a v prírode všetko kvitne a rastie. Aj keď je toto obdobie potešením pre oči, alergici dostávajú zabrať. Kýchanie, nádcha, svrbenie očí a pokožky, to všetko dokáže človeka od pobytu von odradiť. Aby ste si však mohli krásne jarné dni užívať aj vy – alergici, prinášame vám pár jednoduchých tipov, ako príznaky alergie zmierniť.

Jablčný ocot

Poctivý jablčný ocot je „starý známy“ v oblasti prírodnej medicíny. Odporúčaný je pri rôznych zdravotných problémoch, a to hlavne kvôli jeho schopnosti znižovať produkciu hlienov a čistiť lymfatický systém. Vďaka tomu je užitočný aj pri alergiách. Keď vás zasiahne alergia, zmiešajte čajovú lyžičku nefiltrovaného organického jablčného octu v pohári vody a pite trikrát denne. Nápoj by mal pomôcť znížiť akútne prejavy alergie, dokonca pomáha vyvarovať sa jej úplne, ak ho budete piť pravidelne. Dôležité ale je, aby ste používali kvalitný ocot.

Kvercetín

Kvercetín je prírodný flavonoid, o ktorom je známe, že nedovoľuje bunkám uvoľňovať histamín. Taktiež je to antioxidant, ktorý znižuje tvorbu zápalov. Najlepšie je, ak ho človek užíva dlhodobo. Odporúča sa začať ho užívať 4 až 6 týždňov pred začatím alergickej sezóny, aby pomohol už v začiatočných prejavoch alergií. V prírode ho nájdeme napríklad v citrusoch, zelenom čaji, brokolici, a jablkách, no najviac je ho v červenej cibuli. Pri silných alergiách však nebude stačiť dopĺňať ho len stravou, preto si môžete v lekárňach vypýtať kvercetín vo forme kapsúl a užívať ho ako výživový doplnok.

Žihľava

Žihľava je ďalším antihistaminikom. Prirodzene blokuje schopnosť tela produkovať histamín. Dokáže pomáhať veľmi efektívne a keďžev tomto období rastie takmer všade, nemáme žiadne starosti s jej kupovaním. Jednoducho si ju stačí nazbierať a uvariť z nej čaj, či pripraviť tinktúru. Žihľavu môžete pre vyšší účinok zmiešať aj s inými bylinkami. Do čajov sa často kombinuje s mätou alebo malinovými listami, ktoré mu dávajú osviežujúci účinok. Okrem toho sú dostupné aj doplnky vyrobené z vysušených listov žihľavy, čo je vďaka ich vysokej koncentrácii najrýchlejšia  forma jej príjmu.

Čo viac?

Ak je prejavom vašich alergií nádcha, najlepším pomocníkom je vyplachovanie nosu alebo naparovanie sa. Nos si vyplachujte soľným roztokom, najlepšie z morskej alebo himalájskej soli. Aj naparovanie je účinnejšie, ak do vody pár lyžičiek soli prisypete. Na každý organizmus však platí niečo iné a preto si sami na sebe musíte odskúšať, čo pomáha práve vám. Okrem spomenutých môžete do stravy pridať aj ovocie s červenými plodmi, ktoré obsahujú resveratrol – čierne ríbezle, čučoriedky alebo černice. Táto látka pôsobí podobne ako kvercetín. V každom prípade si však dávajte pozor a pri silných alergiách nepodceňujte ani liečbu nastavenú lekármi.

Látku resveratrol obsahuje aj červené víno. Ak vám teda niekto vyčíta pohár červeného k večeri, s kľudom mu vysvetlite, že ho pijete doslova na zdravie :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz