Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať šošovicu

rss

Šošovica patrí z nutričného hľadiska medzi naše najcennejšie potraviny. Jej semená uložené v strukoch obsahujú množstvo vitamínov skupiny B a minerálov vrátane železa. Sušené stonky a listy rastliny predstavujú skvelé krmivo napríklad pre kozu alebo kravu. Vypestovať šošovicu je pomerne jednoduché, stačí dodržať niekoľko zásad...

Vhodné stanovisko na pestovanie šošovice

Šošovica je nenáročná teplomilná rastlina, ktorej sa darí aj na pôdach s nižším obsahom živín. Obľubuje ľahkú, suchšiu, hlinito-piesočnatú alebo hlinitú pôdu s dostatkom vápnika, kyprú a zbavenú buriny. Nemá rada kyslé, ťažké a zamokrené pôdy. Vhodným stanoviskom je napríklad dobre obrobená plocha, na ktorej predtým boli zemiaky. Nezabudnite na striedanie plodín – šošovica by sa po sebe na tom istom mieste nemala siať skôr ako o štyri či päť rokov. V období dozrievania potrebuje dostatok tepla a prakticky žiadnu zálievku. Vhodné je preto slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Na Slovensku sa šošovici najlepšie darí na teplom a slnečnom juhozápade, v Trnavskom kraji.

Ako vysiať šošovicu

Vhodný moment na siatie je, keď teplota pôdy dosahuje okolo 6 °C (ideálne do konca marca). Do pripravenej pôdy spravte motykou riadok (brázdu) hlbokú 3 až 4 cm, preveďte výsev, brázdu zahrňte dobrou zeminou a jemne utlačte (pošliapte alebo zvalcujte). Medzera medzi riadkami by mala byť cca 20 až 25 cm. Ak na tom mieste ešte nikdy šošovica nebola vysiata, odporúča sa tzv. bakterizácia osiva šošovice očkovacou látkou Rhizobin, ktorá ho obohatí o užitočné baktérie. Ak si chcete vysadiť len pár riadkov pre domácu potrebu, kľudne skúste vysiať šošovicu aj bez Rhizobinu. Na 1 ár (10 x 10 m) môžete vysiať cca 0,5 až 0,7 kg šošovice, výnos môže byť orientačne v rozsahu 6 až 12 kg.

Starostlivosť o šošovicu

Šošovica si vyžaduje predovšetkým pravidelné odburinenie pôdy – pozor však pritom na ľahko zraniteľné rastlinky šošovice.

Zber šošovice

Struky šošovice sa zberajú postupne podľa toho, ako dozrievajú (žltnú), najprv dozrievajú spodné struky (môžete ich priebežne zberať). Akonáhle sú zrelé aj horné struky, môžete celé rastliny skosiť a vymlátiť (alebo ručne prebrať struky). Ak ich však necháte priamo na riadkoch prezrieť, struky puknú a semená z nich vypadnú na zem. Vylúpanú alebo vymlátenú šošovicu nezabudnite vyčistiť (od kamienkov a drobných nečistôt) a podľa potreby dosušiť.

TIP: Prečítajte si aj ďalšie užitočné články o tom, ako pestovať a starať sa o záhradu

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz