Ste nespokojní s chuťou vášho hrozna? Myslíte si, že ste niekde pri pestovaní alebo v starostlivosti spravili chybu? Pán profesor Hričovský nám prezradí, čo ovplyvňuje dozrievanie hrozna, a prečo nemusí mať takú chuť, akú by sme chceli dosiahnuť.
„Zmeny v priebehu dozrievania spôsobujú vývin chuťových zvláštností, typických pre tú - ktorú odrodu. Zvyšovanie cukornatosti hrozna je podmienené prísunom dostatočného množstva cukru, ktoré zabezpečí aj kumuláciu cukrov, aj nutné množstvo cukrov pre proces dýchania. V klimaticky nepriaznivých ročníkoch s daždivým a chladnejším počasím je hromadenie cukrov pomalé, alebo sa môže aj zastaviť - ak spotreba cukru na dýchanie prevyšuje prísun cukrov z listov do hrozna. Zvýšené hromadenie cukrov sa zaznamenáva v ročníkoch so slnečným a teplým počasím, ale i s dlhotrvajúcim deficitom vlahy v pôde, zároveň znižujúcim hmotnosť strapcov i bobúľ a tým množstvo a kvalitu úrody. Najintenzívnejšie sa cukor v bobuliach hrozna hromadí v slnečnom teplom počasia v období dozrievania, pri primeranom dostatku vody v pôde. Pri takomto priebehu počasia intenzívne prebieha tiež znižovanie obsahu kyselín. Cez viazanie kyseliny vínnej s draslíkom a pri vzniku kyslého vína draselného. Celkový obsah kyselín sa znižuje aj „predýchavaním“ kyseliny jablčnej, predovšetkým v teplom a slnečnom počasí.“
Viac tipov a rád do vašej záhrady môžete nájsť na:
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.