Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako dokážu klimatické podmienky ovplyvniť dozrievanie hrozna

rss

Ste nespokojní s chuťou vášho hrozna? Myslíte si, že ste niekde pri pestovaní alebo v starostlivosti spravili chybu? Pán profesor Hričovský nám prezradí, čo ovplyvňuje dozrievanie hrozna, a prečo nemusí mať takú chuť, akú by sme chceli dosiahnuť.

„Zmeny v priebehu dozrievania spôsobujú vývin chuťových zvláštností, typických pre tú - ktorú odrodu. Zvyšovanie cukornatosti hrozna je podmienené prísunom dostatočného množstva cukru, ktoré zabezpečí aj kumuláciu cukrov, aj nutné množstvo cukrov pre proces dýchania. V klimaticky nepriaznivých ročníkoch s daždivým a chladnejším počasím je hromadenie cukrov pomalé, alebo sa môže aj zastaviť - ak spotreba cukru na dýchanie prevyšuje prísun cukrov z listov do hrozna. Zvýšené hromadenie cukrov sa zaznamenáva v ročníkoch so slnečným a teplým počasím, ale i s dlhotrvajúcim deficitom vlahy v pôde, zároveň znižujúcim hmotnosť strapcov i bobúľ a tým množstvo a kvalitu úrody. Najintenzívnejšie sa cukor v bobuliach hrozna hromadí v slnečnom teplom počasia v období dozrievania, pri primeranom dostatku vody v pôde. Pri takomto priebehu počasia intenzívne prebieha tiež znižovanie obsahu kyselín. Cez viazanie kyseliny vínnej s draslíkom a pri vzniku kyslého vína draselného. Celkový obsah kyselín sa znižuje aj „predýchavaním“ kyseliny jablčnej, predovšetkým v teplom a slnečnom počasí.“

Viac tipov a rád do vašej záhrady môžete nájsť na:

https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz