Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

16. október - svetový deň chleba

rss

Lahodná vôňa, výborná chuť, chrumkavá kôra. Viete čo máme na mysli? Áno, je to chlieb. Práve dnešný deň je medzinárodným dňom chleba. Chlieb vždy hral a aj hrá dôležitú úlohu v našom živote. U mnohých z nás je chlieb každodennou súčasťou.

V dnešnej dobe poznáme rôzne recepty od výmyslu sveta na prípravu dobrého domáceho chleba, no tento chlieb je iný ako ten kedysi. Chlieb si začal budovať svoju tradíciu už u našich predkov, ktorí pripravovali kváskový chlieb. Pravý kváskový chlieb sa spracováva podľa ručne podľa starej tradičnej receptúry. Neobsahuje droždie, chemické prísady, stabilizátory alebo regulátory chuti. Kváskový chlieb obsahuje výhradne chlebový kvások, ktorý pomáha zachovávať v chlebe dostatok vlákniny a minerálnych látok. Pravý kvások zabraňuje nadmernému množeniu sa kvasiniek v organizme. Takýto chlieb dokáže čistiť krv. Je veľmi vhodný pre osoby, ktoré majú problémy s akné. Kváskový chlieb upravuje trávenie, takže po jeho konzumácií sa nám nemôže stať, že by nás nadúvalo alebo by sme dostali zápchu. Pri stabilnej teplote a prírodným kvasením a za určitý čas tento chlieb získava nezameniteľnú chuť.

Chceli by ste si skúsiť pripraviť kváskový chlieb? Tak to skúste spolu s nami.

Suroviny:

- 700 g polohrubá múka,

- 600 g múka hladká,

- 1 PL soľ,

- 1 PL rasca celá,

- 100 ml kvások tradičný,

- 50 g maslo,

- 300 – 400 ml vlažná voda.

Postup:

Pri príprave kváskového chleba je postup odlišný, keďže je vyrobený z tradičného kvásku.  Ak chceme, aby mal chlieb fantastickú chuť, neváhajme do ingrediencií pridať ešte 3 uvarené, nastrúhané zemiaky. Kváskový chlieb je najvhodnejšie začať večer, vzhľadom na to, že kysne dlhšie. Po vykysnutí môžeme pridať všetky potrebné suroviny, okrem masla a približne 100 g múky, ktorú si odložíme na vysypanie hrnca alebo formy na pečenie. Pridáme ešte dostatočné množstvo vlažnej vody a poriadne premiesime. Nádobu s cestom odložíme do mikroténového sáčku a necháme cesto poriadne do rána vykysnúť.

Ráno, keď nám cesto už poriadne vykyslo, vyklopíme ho na podložku s múkou a pár razy poprekladáme z krajov do stredu. Pred vložením cesta do formy nesmieme zabudnúť na vymastenie a vysypanie formy. Cesto vo forme trošku upravíme a na vrch posypeme múkou. Potom cesto prikryjeme pokrievkou a necháme kvasiť potrebný čas. Kvasenie môže trvať 2 – 3 hodiny no aj dlhšie. Závisí od teploty a od toho či sa „živému“ kvásku chce kvasiť. Keď už chlieb bude na pól ceste k vykvaseniu, otvoríme formu a môžeme ho narezať zvrchu a znovu prikryť. Keď už nám chlieb úplne vykysne, formu dávame do rúry.

Ak chceme, aby chlieb bol lesklý a zlatistý, tak ho potrieme vlažnou slanou vodou s vyšľahaným žĺtkom 15 – 20 minút pred dopečením. Po natretí už pokrievku nedávame naspäť, aby sa kôrka pekne vyfarbila za tie posledné minúty. Pri elektrickej rúre nám môže pečenie chleba trvať približne 50 – 60 minút. V prípade plynovej rúry to môže približne trvať 1h aj 15 minút. Po tom ako chlebík dopečieme ho vyberieme z formy a zabalíme do čistej utierky. Je vhodné, aby sme ho položili na nejakú drevenú dosku alebo mriežku, aby sa nám odspodu nezaparil. Určite ho nekrájajte teplý, ale nechajte ho vychladnúť.

Ak chceme aby nám chlieb čo najdlhšie ostal čerstvý je potrebné, aby sme balili do bavlnenej utierky alebo prikrývali plátnom. Takýto spôsob umožní, že chlieb môže dýchať. Chlieb nám takto vydrží 3 až 4 dni a bude stále mäkký a chutný.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz