Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ženšen – regenerácia organizmu na ázijský spôsob

rss

Ženšen je liečivá rastlina pôvodom z Ázie, s botanickým názvom Všehoj ženšenový (Panax sching-seng). Ženšen je po stáročia známy jedinečnými liečivými vlastnosťami svojho repovitého koreňa, neraz tvarom pripomínajúceho ľudskú postavu.

Liečivé účinky ženšenu

Ženšen má neuveriteľné regeneračné a rekonvalescentné účinky, podporuje imunitný systém, mozgovú činnosť a duševnú stabilitu. Je to prevencia proti celému radu ochorení, chráni pred infarktom a mozgovou príhodou, detoxikuje organizmus, regeneruje pečeň, normalizuje metabolizmus tukov. Pôsobí proti alergiám a zápalom, upravuje nízky krvný tlak. Zmierňuje stres a únavu, harmonizuje pochody v ľudskom tele, znižuje cholesterol, podporuje trávenie aj tvorbu červených krviniek. Pomáha onkologickým pacientom po chemoterapii, aj ako prevencia pred rakovinovými ochoreniami.

Ženšen dokáže dlhodobo posilniť organizmus, zlepšiť vitalitu a dodať odolnosť voči stresovým vplyvom. Hojí rany, lieči depresie a zaberá aj na mužskú neplodnosť a impotenciu. Spomaľuje starnutie a regeneruje bunky. Po ukončení prijímania ženšenu pritom nie sú známe žiadne abstinenčné príznaky. Okrem dlhodobého pravidelného užívania sa môže používať aj krátkodobo, na prekonanie krízy alebo ťažkého obdobia. Ženšen sa využíva aj vo vesmírnom programe ako cenný potravinový doplnok kozmonautov.

Ženšenová choroba a nežiaduce účinky

Ako pri všetkých silných prírodných liekoch, aj pri liečbe ženšenom platia určité obmedzenia, predovšetkým v odporúčanom dávkovaní. Nadmerné dávky ženšenu pri dlhodobom užívaní vedú k vedľajším účinkom (nespavosť, únava, búšenie srdca, bolesti hlavy, hypoglykémia, …), niekedy nazývaným aj ženšenová choroba. Nepriaznivý efekt môže spôsobiť kombinovanie konzumácie ženšenu s kofeínom, guaranou a rôznymi liekmi (vždy vopred konzultujte s lekárom). Pacienti so srdcovocievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, cukrovkári a pod. sa tiež musia vopred poradiť o vhodnosti konzumácie ženšenu s lekárom. Tehotné a dojčiace ženy by ženšen nemali konzumovať vôbec.

Ako sa ženšen používa pri liečbe a regenerácii?

Aby ste mali istotu že nejde len o napodobeninu, kupujte ženšen len v riadnych lekárňach. Je dostupný v rôznych formách a prípravkoch. Najúčinnejší koncentrát je vo forme ženšenovej tinktúry, dá sa však kúpiť aj ako prášok, sirup, čaj, cukríky, koreň alebo ako prísada do kúpeľa. Vždy postupujte podľa priloženého návodu, najmä pokiaľ ide o dávkovanie. Na regeneráciu organizmu môže postačiť cca dvojtýždňové preliečenie ženšenom. Nebuďte prekvapení širokou ponukou rôznych druhov ženšenu a ženšenových prípravkov, nechajte si pri výbere poradiť od skúseného lekárnika. Určite nebudete ľutovať – ženšen je skutočný životabudič.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz