Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravý fastfood?

rss

Stravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania.  V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode.

Fastfood nesie zo sebou nálepku nezdravého jedla. MUDr. Katarína Babinská, odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu tvrdí, že známkou kvality nie je len čerstvosť potravín, ale aj ich vôňa, chuť, konzistencia či výživová hodnota alebo hygienická nezávadnosť.

Fastfood a výživová hodnota

Práve výživová hodnota jedál z fastfoodu nie je postačujúca. Obsahujú priveľké množstvo tukov a kalórii, ktoré ich konzumáciou prijímame. Tuk v jedlách z fastfoodu býva často prepálený a obsahuje veľké množstvo cukru alebo soli.

Skryté riziká fastfoofu

Pokrmy z fastfoodu skrývajú aj riziká, o ktorých až tak veľa nevieme. Jedlá ako hod dog, bagety, smažené hranolky a kuracie krídelká, stehienka, hamburgery a rôzne omáčky nás ohrozujú aj takto:

  • Množstvo cholesterolu a tuku – v strave potrebujeme takzvané zdravé tuky. V jedlách z fastfoofu sa vo väčšej miere vyskytujú nezdravé tuky ako je cholesterol, ktorého nadbytok nám spôsobuje aterosklerózu a srdcovo-cievne ochorenia.
  • Príprava – prepálený tuk, v ktorom sa pripravujú pokrmy z fastfoofu obsahuje transmastné kyseliny. Tie nám zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a je predpoklad, že sú karcinogénne. Pri konzumovaní vyššieho množstva tuku sa tuk ukladá v tele a spôsobuje obezitu.
  • Soľ – výraznú chuť jedlám z fastfoodu dodávajú ochucovadlá, ktoré sa z veľkej časti zakladajú na soli.  Veľká konzumácia soli (ale aj cukrov) u detí a dospelých môže spôsobovať srdcovo-cievne ochorenia, ochorenie obličiek, cukrovku alebo obezitu.
  • Energia – jedlá z fastfoodu sú pre nás ako energetická bomba. Vďaka cukru a tuku nám na „nabitie energiou“ stačí veľmi málo.

Plytvanie potravinami

Veľké svetové reťazce fastfoodov si zakladajú na čerstvosti potravín, ktoré ponúkajú svojim zákazníkom. Každé pripravené jedlo má len určitú dobu, počas ktorej sa môže predať. Ak sa nepredá, vyhodia ho.  Šéfkuchar Jaroslav Židek tvrdí, že tieto fastfoody „majú perfektne vypočítané, koľko a kedy môžu urobiť dopredu, aby sa nemuselo vyhadzovať , takže straty budú minimálne a určite sú započítané v cene“.  Ako cestu vidí pripravovanie jedla priamo pred zákazníkom. Nebol by to už fastfood, ale zákazník by si mohol kvalitu a čerstvosť sám vizuálne overiť.

Tráviace ťažkosti po konzumácii fastfoodu môžu nastať, ak pripravené jedlo dlhšie stálo a začali sa v ňom množiť baktérie. Jedlo po príprave by malo byť do 2 hodín schladené a uložené v chladničke. To platí aj pre doma pripravované jedlo.

Zdravé a nezdravé potraviny?

Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliancie výživových poradcov Českej republiky povedal, že „niet zlých (nezdravých) či zdravých potravín (jedál), ale potraviny a jedlá môžu byť nevhodné, ak nie sú konzumované:

  • V správnom čase
  • V nádväznosti na príslušnú fyzickú aktivitu (pasivitu) alebo pohyb
  • Vo vhodnom množstve, zložení či po šetrnom technologickom spracovaní použitých surovín
  • Prevažne v prirodzenom stave, pokiaľ ide o pôvod surovín“.

S týmto názorom súhlasí aj MUDr. Katarína Babinská.  Pri zdravom stravovaní môžeme jesť všetko, ale v správnom množstve. Základom stravy by však mali byť plnohodnotné potraviny, najlepšie bez chemických prísad ako sú zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, polotučné mliečne výrobky, ryby, chudú mäso, rastlinné tuky a oleje a strukoviny.

Zvoliť by sme mali aj správnu prípravu jedla, pretože aj výživovo hodnotné potraviny môžeme prípravou znehodnotiť. Znehodnotiť ich môžeme aj zvolením nesprávneho spôsobu uskladnenia.  Nemali by sme ich konzumovať ani v nadbytočnom množstve.

Jedlo z fastfoodu teda nemôžeme označiť za zdravé, ale pri správnej životospráve a dostatočnom príjme vitamínov z kvalitnej stravy nám občasné "pochúťky" neublížia.

Fastfood a deti

Čoraz častejšie sa do fastfoodov chodia najesť aj mamičky s malými deťmi.  Jedlá z fastfoody však nie sú po výživovej stránke plnohodnotné, a preto sú pre deti nehodné. Detský organizmus vo vývine potrebuje dostatok vitamínov a minerálov, aby sa mohol správne vyvíjať. Tie v jedlách z fastfoofu nie sú. Vďaka atraktívnej chuti jedál z fastfoodu si dieťa na túto chuť rýchlo zvykne, a môže potom odmietať plnohodnotné potraviny.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz