Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zabudnite na limonády, a budete žiť dlhšie

rss

Doprajete sebe alebo svojim deťom malinovku, ochutenú vodu, kolu či energetický nápoj? Nie je to dobrý nápad — tieto sladené nápoje patria medzi nenápadných, ale o to nebezpečnejších nepriateľov zdravia. Najmä pri pravidelnej každodennej konzumácii.

Prečo sú sladené nápoje tak nebezpečné?

Pretože nám chutia (sú za tým tisíce hodín laboratórnych prác a testovania). A sú pritom nabité absurdným objemom kalórií, cukrom alebo jeho prapodivnými umelými náhradami, chemickými konzervantami a farbivami. A pretože sú  pomerne návykové (cukor je droga). A niektoré bývajú extrémne lacné (multivitamín za 19 centov — kto by nekúpil pre rodinu celý kartón?). A nevedia uhasiť pocit smädu — po dvoch pohároch koly väčšinou dostaneme chuť na tretí pohár.

Typické zloženie sladených nápojov

V podstate je to chemicky ochutená, zafarbená a osladená voda. Príklad z praxe — bežný dvojlitrový multivitamín nemenovanej značky :) z nemenovaného supermarketu. Na obale lákavé obrázky tropického ovocia, podporujúce dojem že multivitamín v plastovej fľaši vyrábajú z pravého ovocia. Omyl. Prehľad zloženia prezrádza vodu, celú databázu éčkových príchutí, niekoľko konzervantov a umelých sladidiel, plus fortifikačný prídavok vitamínov (od ktorých ale zázraky nečakajte).

A čo taká krabicová mrkvová šťava? Ak si doma spravíte čistú mrkvovú šťavu vo vlastnom odšťavovači, jej nutričná hodnota bude vysoká a zdravotný účinok pozitívny. Mrkvová šťava z krabice (produkt z nemenovaného supermarketu) “vylepšená” extra poriadnou porciou cukru už nemá so zdravím veľa spoločného.

Podobne nezdravé sú často lacné a obľúbené ochutené vody. Keďže ochutené vody nie sú farbené ako limonády, opticky budia dojem čistejšieho produktu vhodného ako náhrada “obyčajnej” vody. Opäť príklad z regálov supermarketu. Nemenovaná značka ochutenej bublinkovej vody poteší nulovým obsahom umelých konzervantov (zloženie: voda, cukor, kyselina citrónová, aróma), šokuje však množstvom kalórií. Vďaka tomu vám táto dvojlitrová fľaša s napohľad krištáľovo čistým obsahom dodá takmer 1500 kJ energie. Dva litre takejto “vody” obsahujú takmer 100 gramov cukru! Stačí fľaša tohto nápoja denne, a do roka vám pribudne niekoľko zaručených kilogramov telesného tuku.

100 gramov cukru je viac, ako odporúčaná celodenná dávka cukru na dospelú osobu. V regáloch však nájdete aj sladené nápoje s omnoho vyšším obsahom cukru, niekedy aj 100 gramov na liter nápoja. Naliať do seba takto presladený nápoj (bez vlákniny a akýchkoľvek výživných látok) znamená vyvolať v organizme zvýšenú produkciu inzulínu, teda prudký nárast a vzápätí prudký pokles obsahu cukru v krvi.

Aj keď je náš organizmus mimoriadne odolný (vďaka čomu prežije takmer všetko, čím ho nakŕmime), neustále prudké výkyvy hladiny krvného cukru zaťažujú obehový systém a pankreas, nútený k nadmernej tvorbe inzulínu. A to je cesta v ústrety cukrovke 2. typu a iným civilizačným ochoreniam, ktoré dokážu človeku poriadne skomplikovať a skrátiť život.

Nedokážete žiť :) bez limonád a koly? Skúste aspoň obmedziť ich konzumáciu na minimum. Je rozdiel vypiť liter sladenej koly denne, alebo si ho dopriať raz za týždeň či za mesiac. Je to na vás — svoje zdravie máte vo svojich rukách.

PS: Prečítajte si tiež článok: Krutá pravda o glykemickom indexe potravín

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz