Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Višne a zdravie

rss

Višne vynikajú korenistou chuťou a blahodárnymi zdravotnými účinkami. Ak na vašom jedálničku doteraz chýbali, prišiel čas to napraviť :)

Čo višne obsahujú?

Višne sú zdrojom vitamínov skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamínu A a C, vápnika, draslíka, fosforu, jódu, zinku, mangánu a železa. Obsahujú jedno percento bielkovín, jedno percento vlákniny, dvanásť percent sacharidov, pol percenta zdravého rastlinného tuku. Prírodné ovocné kyseliny obsiahnuté vo višniach podporujú látkovú výmenu a zlepšujú imunitný systém.

Višne a zdravie

Višne patria medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Vzhľadom na už spomenutý obsah jódu sa odporúčajú ako prevencia aj pri poruchách štítnej žľazy. Ich konzumácia však prospieva aj pečeni, ľadvinám a črevám (vlastne celej vylučovacej sústave). Sú močopudné a pomáhajú telu vylučovať škodlivé látky, prospievajú pri artritíde, reumatizme aj dne.

Višne pomáhajú mierniť bolesti, opuchy a zápaly (vrátane zápalov horných dýchacích ciest a bronchitídy). Sú užitočným pomocníkom pri ateroskleróze a hypertenzii (zvýšený krvný tlak), zlepšujú pevnosť krvných kapilár. Vďaka obsahu draslíka udržiavajú v dobrej kondícii srdce. Obsah antokyanov tiež zaraďuje višne medzi potraviny slúžiace ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny. Tu však treba podotknúť, že samotnú konzumáciu višní treba podporiť zdravším životným štýlom.

Medzi ďalšie pozitíva konzumácie višní patrí podpora krvotvorby. Menej známe je, že višne pomáhajú pri paradentóze a pri boji s nadváhou. Zvlášť silný močopudný účinok má odvar z višňových stopiek, používaný pri močových kameňoch a pri hnačke. Liečivé odvary a čaje sa v ľudovom liečiteľstve varili aj z listov višňových stromov. Konzumácia višní a višňových štiav ukľudňuje nervovú sústavu a odporúča sa aj pri nespavosti. A podľa najnovších informácií višne preventívne chránia pred Alzheimerom alebo Parkinsonom.

Kde sa dajú višne kúpiť?

Keďže višne nie sú príliš dlho skladovateľné (po zbere ich treba čo najskôr zjesť alebo ihneď spracovať), v supermarketoch ani v zelovococh ich takmer určite nenájdete. Najlepším riešením je nájsť si pestovateľa višní v našej online inzercii poctivých potravín a dohodnúť si vlastnoručný zber (alebo hotové marmelády:), prípadne si vysadiť vlastné višne v záhrade na slnečnom stanovisku. Pri nákupe si nechajte poradiť od predajcu, aké odrody sa budú navzájom najlepšie opeľovať. Pri dobrých podmienkach máte o niekoľko rokov zabezpečenú pravidelnú úrodu višní.

TIP na záver: višne NIKDY nezapíjajte vodou..!

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz