Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Super TIP: Pestovanie zeleniny na balíkoch slamy

rss

Záhradu z balíkov slamy môžete mať kdekoľvek – aj na betónovej ploche, na balkóne alebo na terase, ale vždy na mieste s dostatkom slnka pre zeleninu a bylinky. Stačí si pripraviť niekoľko balíkov slamy a môžete sadiť :) 

Pestovanie na balíkoch slamy je revolúcia v pestovaní rastlín. Výhody pestovania na kockách slamy: 

  1. Môžete pestovať zeleninu a bylinky kdekoľvek, kde svieti slnko.
  2. Šetrí to čas = nemusíte okopávať a takmer ani trhať burinu.
  3. Úrodu na kockách slamy ľahšie uchránite pred mnohými škodcami, napríklad pred slimákmi. 

Čo všetko sa dá vypestovať na jedinom balíku slamy (uloženom naplocho): 

  • brokolica 4 kusy,
  • alebo reďkovky cca 50 kusov,
  • alebo šalát hlávkový 6 až 8 hlávok,
  • alebo jahody 8 kusov,
  • alebo červené melóny 2 kusy,
  • alebo paradajky 2 kusy,
  • alebo 4 papriky,
  • alebo 4 uhorky,
  • alebo 4 karfioly,
  • alebo 4 hlávkové kapusty
  • a iné druhy zeleniny a byliniek. 

Lepšie ako sadiť zeleninu do kvetináčov :) nemyslíte? 

Základom je kvalitná slama 

Presnejšie, balíkovaná slama. Musí to byť veľmi kvalitná, čistá obilninová slama bez plesní. Ideálne ak si ju kúpite u BIO poľnohospodárov, ktorí nepoužívajú herbicídy a pesticídy. 

Ak získate slamu od klasického "chemického" poľnohospodára používajúceho herbicídy a pesticídy, je dobré nechať ju aspoň rok – dva odloženú v čistom, suchom a vetranom prostredí, aby sa škodlivé látky zo slamy rozložili a vyprchali. (Seno nie je vhodné, len slama.) 

Máte balíky slamy pripravené? Ideme na to :) 

Záhradu na balíkoch slamy môžete začať budovať už začiatkom apríla, alebo asi necelé tri týždne pred plánovaným výsevom zeleniny. 

Najprv balíky slamy rozmiestnite na svoje miesta – kdekoľvek ich chcete mať, môžete ich uložiť na záhradnej pôde, na trávniku, ale aj na chodníku, do záhradných bedničiek alebo na europaletu, či dokonca do fúrika. 

Môžete ich rozostaviť jednotlivo alebo ich poskladať do radu, do dlhého záhonu balíkov (najlepšie v smere sever–juh). Balíky postavte naplocho na širšiu = stabilnejšiu stranu, alebo na úzku stranu. Ideálne však je, aby páska alebo špagát ktoré džia balík pohromade, boli na boku balíka slamy. 

Najprv si ale na každom balíku slamy všimnite, že má dve rozdielne strany. Na jednej z nich sú steblá slamy ostro zrezané a zarovnané, tá strana by mala byť hore, aby lepšie zachytávala vodu. Na druhej strane balíka slamy sú steblá skôr zlisované dohromady a uložené pozdĺžne, tá strana by mala byť dole. 

Dôležité: ak umiestnite balíky slamy priamo do pôdy alebo do trávnika, dajte pod ne husté pletivo proti hlodavcom. Lepšie je umiestniť balíky na pevnej ploche (chodník) alebo na europaletu. 

Zúrodnenie balíkov slamy 

Balíky slamy najskôr musíte "zúrodniť", pretože v čistej, tvrdej slame bez živín by sa rastlinkám nedarilo. Zúrodnenie docielite tak, že spustíte v balíkoch čiastočný kompostovací proces. Bez obáv, je to jednoduché :) 

Najprv na vrchnej strane balíkov rovnomerne nasypte organické BIO hnojivo s obsahom dusíka, napríklad organické hnojivo na trávniky s vysokým obsahom dusíka v množstve pol šálky na jeden balík slamy. Alebo použite dobre skompostovaný slepačí trus zmiešaný s organickým hnojivom na zeleninu, v množstve cca 3 šálky na balík slamy. 

Hnojivom posypaný balík slamy dôkladne premočte, ideálne hadicou s rozprašovačom na konci. Tak, aby bol úplne plný vody, až začne voda odspodu balíka vytekať. 

TIP: Nepoužite pritom studenú vodu priamo z kohútika, ale skôr vodu "dažďovej teploty" alebo mierne vlažnú. Dažďová voda je lepšia ako chlórovaná voda z kohútika. Ak máte k dispozícii len chlórovanú vodu, nechajte ju aspoň niekoľko hodín odstáť aby sa množstvo chlóru vo vode znížilo. Potrebujeme spustiť v balíku slamy život = mikrobiálne procesy, a tie studená voda a (jedovatý) chlór spomaľujú. 

Ako ďalej: 

1. deň je úspešne za nami = ako popisujeme vyššie.

2. deň znova premočte balík vodou.

3. deň zopakujte hnojenie z prvého dňa + zálievku hadicou na zapravenie hnojiva do balíka.

4. deň premočte balík vodou.

5. deň zopakujte hnojenie z prvého dňa + zálievku hadicou.

6. deň znova zálievka, ako vždy odstátou alebo dažďovou vodou.

7. deň polovičná dávka hnojiva + zálievka.

8. deň polovičná dávka hnojiva + zálievka.

9. deň polovičná dávka hnojiva + zálievka.

10. deň posypte balíky slamy zmiešaninou rybej múčky a dreveného popola v pomere 1:1 a zalejte vodou tak, aby sa hnojivo rozpustilo. 

Koncom prvého týždňa "štartovania" mikrobiálnych procesov už môžete zaregistrovať, že sa balíky slamy zahrievajú, sú teplejšie a po nejakú dobu budú voňať. To je dobré znamenie. 

Balíky slamy už pracujú naplno a zjavujú sa v nich trhliny. Tie vyplňte slamou alebo dobre vyzretým kompostom. Na balíkoch slamy sa môžu objaviť divoké huby, nerobte si s nimi starosti, stratia sa. Ak sú balíky položené priamo na pôde, môžu do nich preniknúť aj užitočné dážďovky. 

11. až 17. deň udržiavajte zálievkou balíky mokré, už nehnojiť. 

Konečne :) ideme sadiť a siať do balíkov slamy 

Asi na 18. deň by mali byť balíky slamy pripravené na výsadbu, s poriadne naštartovaným procesom rozkladu, ktorý zabezpečí prírodné vyhrievanie pre vysadené rastliny. 

Ak chcete vysievať semienka, môžete ísť na to. Ale ak idete vysadiť predpestované priesady, skontrolujte teplotu vnútri uprostred balíka obyčajným kuchynským teplomerom, a ak teplota dosahuje 40 °C a viac, počkajte deň alebo dva kým teplota poklesne. 

Nesadíme však priamo do slamy – na hornej strane balíka slamy spravte niekoľko hlbších dier (kľudne si pomôžte širokým nožom alebo ostrou lopatkou, zabodnúť do slamy, pokývať a odobratím slamy vytvoriť jamu či dieru). 

Veľkosť, hĺbka a počet dier závisí na tom, aké plodiny tam plánujete nasadiť. Vyplňte diery kvalitným záhradným substrátom na zeleninu, vysaďte do nich priesady a prisypte diery s priesadami aj zhora substrátom, medzi substrátom zasypanými dierami ponechajte slamený povrch balíka. 

Ak idete vysievať semienka, jednoducho zasypte záhradným substrátom celú hornú plochu balíka slamy rovnomernou vrstvou. Túto vrstvu polejte a trocha utlačte latkou aby dosahovala hrúbky asi 6 cm, a môžete vysievať obvyklým spôsobom ako do pôdy. 

Vďaka teplu produkovanému rozkladnými procesmi v balíku slamy sa bude na jar semienkam aj priesadám veľmi dobre dariť. Záhradný substrát im dodá hnojivo na štarte, v priebehu sezóny môžete občas pridať substrát alebo organické hnojivo – kompost, granulovaný slepačí trus a podobne – nie však čerstvý neskompostovaný trus a hnoj. 

A ešte pár tipov 

Zalievajte ráno podľa potreby tak, aby balík slamy nebol suchý. Balíky slamy výborne zachytávajú dážď. Slamovo–balíková záhrada vydrží jednu vegetačnú sezónu (od jari do jesene) a vždy na jar sa zakladá odznova na nových balíkoch. 

Ak sadíte do balíkov slamy vysoko rastúce rastliny (paradajky), budete pre ne potrebovať oporu – napríklad stĺpiky o ktoré rastliny vyviažete. Do každého balíka môžete nasadiť jeden druh zeleniny alebo byliniek, prípadne ich mix. Pri výsadbe rôznych druhov rastlín spolu do jedného balíka si overte, ako sa spolu navzájom znášajú. 

Želáme vám mnoho úspechov :) 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz