Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sú ochutené nápoje nebezpečné pre zubnú sklovinu?

rss

Môžu byť ochutené perlivé, či neperlivé ochutené vody nebezpečné pre našu zubnú sklovinu? Môžu spôsobiť jej rozpadanie? Vplyv ochutených vôd na zubnú sklovinu nie je veľmi skúmanou oblasťou. S istotou však môžeme tvrdiť, že veľa bežne konzumovaných ochutených nápojov (džúsy, malinovky, energetické nápoje) má kyslé pH a častá konzumácia kyslých nápojov môže spôsobiť eróziu zubnej skloviny.

Majú neperlivé ochutené vody rovnaký účinok na zuby ako perlivé?

Pri posudzovaní pH hrá hlavnú úlohu najmä ochutenie vody, nie to, či je alebo nie je perlivá. Avšak ochutené perlivé vody vykazujú o niečo vyššie pH a čiže aj väčšiu kyslosť v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého. Toto potvrdili aj laboratórne štúdie skúmajúce neochutené perlivé a neperlivé vody. V nich sa potvrdilo, že pre zubnú sklovinu je oveľa lepšie konzumovať neperlivé neochutené vody, ako perlivé.

Úplne sa vzdať ochutených vôd alebo len obmedziť ich pitie?

Nie je dané žiadne množstvo ochutenej vody, aké naše zuby ešte „zvládnu“ a aké už nie. Dôležité je konzumovať ich s mierou a, ak je to možné, minimalizovať dobu, počas ktorej sú zuby vystavené kyslému nápoju. Takže je lepšie nápoj vypiť rýchlejšie, ako ho piť po dúškoch a čím rýchlejšie ho prehltnúť. Intuitívne sa tiež zdá bezpečnejšie piť ochutené nápoje cez slamku, zatiaľ však nie je žiadna štúdia, ktorá by potvrdzovala, či je to ozaj bezpečnejšie pre zuby. Zubní lekári odporúčajú po vypití takýchto nápojov aspoň si vypláchnuť ústa čistou vodou, aby zuby tak veľmi netrpeli. Pamätajte aj na to, že ochutené vody nenahrádzajú pitný režim.

Akú vodu by sme teda mali piť, aby neškodila našim zubom?

Najzdravšou vodou pre zuby je neperlivá fluoridovaná voda, ktorá zároveň bojuje proti zubnému jazu a aj spĺňa podmienku hydratovania organizmu.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz