Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šalvia lekárska - proti zápalom aj na trávenie

rss

Bylinka pôvodom z oblasti Stredozemného mora, trvalka, ktorá sa pomerne ľahko pestuje. Na svete jej existuje viac ako 500 druhov. U nás ju nájdete v rôznych podobách. Napríklad ako šalviu divotvornú, prírodnú drogu, alebo šalviu lekársku. Práve šalvia lekárska je na našom území najrozšírenejšia.

Rastlinka potrebuje dostatok vody a tepla

Šalvia lekárska má spomedzi všetkých najväčšie liečebné účinky. Zaujímavosťou ale je, že nepatrí k pôvodným druhom, no bola vyšľachtená. Je vysoká 65 – 75 centimetrov a kvitne modrými až fialovými kvietkami. Musí rásť v teple a v suchých obdobiach potrebuje dostatok vody. Na mráz je náchylná, preto je na zimu vhodné ju zakryť listami, ihličím, alebo ju prezimovať vo vnútri.

Nesmrteľnosť so šalviou?

Šalvia je známa už od antiky. Vtedy sa používala proti hadiemu uštipnutiu a tuberkulóze. Patrila k posvätným bylinkám, jej zberu dokonca predchádzali posvätné rituály. Mali zabezpečiť zachovanie jej výnimočných vlastností. Údajne bola zdrojom dlhovekosti, niektoré civilizácie ju spájali s nesmrteľnosťou. Svedčí o tom aj jej meno, ktoré pochádza z latinského „salvia“ čo znamená spása, alebo zdravá a nepoškodená, alebo zo slova „salvere“, čo znamená liečiť. V stredoveku sa verilo, že ten, komu rastie v záhrade, nikdy nezomrie. U nás je ľudovo prezývaná babské ucho.

Čo v nej nájdeme?

Ako sme už naznačili, je veľmi liečivá. Čo však tieto účinky spôsobuje? V šalvii nájdete fytoestrogény (ktoré sú veľmi podobné ženskému hormónu estrogén), betakarotén, luteín, bielkoviny, sacharidy, minerály draslík, horčík, mangán, meď, selén, vápnik, zinok a železo. Okrem toho v nej pôsobia aj vitamíny A, B, C, E a K. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo silíc, trieslovín, flavonoidov a saponínov. Čo to však všetko pre naše telo znamená?

Liečivé účinky

Šalvia alebo babské ucho prirodzene podporuje imunitný systém a teda podporuje oslabenú obranyschopnosť. Najčastejšie sa používa ako prostriedok pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, či už ako sprej alebo kloktadlo. Lepšie sa vďaka nej vykašliava hlien. Okrem toho pomáha pri chorobách dýchacích ciest, angíne, astme či zapálených prieduškách. Navyše, pri kloktaní vám vyčistí celú ústnu dutinu a hojí zápaly ďasien. Rýchlo uzdraví aj vďaka miernym antibiotickým účinkom. Okrem toho podporuje trávenie, preto je vhodná na dochucovanie ťažko stráviteľných jedál. Odstraňuje plynatosť, pomáha pri hnačkách, bolestiach brucha a kŕčoch. Vďaka tomu lieči choroby čriev a zápaly žalúdka.

A to nie je všetko...

Účinkov má veľmi veľa. Celkovo telo upokojí a dodá mu vitalitu. Prečisťuje krv a aj pleť, pretože má antiseptický účinok. Používa sa na liečbu rôznych kožných ochorení, ako sú ekzémy, zápaly alebo rany. Na uštipnutie pomáha rozmliaždený šalviový list. Okrem toho pôsobí aj proti poteniu, zabezpečuje dobré fungovanie pečene a odstraňuje močové zápaly a gynekologické problémy. Skutočný zázrak, čo poviete?

Ako ju pripraviť?

Šalvia má využitie v každom smere. Známy je čaj, no používa sa aj do minerálnych vôd či sirupov. V talianskej a gréckej kuchyni je používaná ako korenina. Okrem vnútorného použitia sa však dá aplikovať aj vonkajšou formou. Pridáva sa do kozmetiky, pretože pomáha na mastné vlasy, vypadávanie vlasov a svrbenie pokožky hlavy. Okrem toho prečisťuje pleť od akné. Preto ju môžeme nájsť v rôznych mydlách, odličovacích vodách, deodorantoch, krémoch či balzamoch na pery. V lekárnictve sa z nej vyrábajú kloktadlá, spreje do hrdla, ľudová medicína zas používa zápary, tinktúry či oleje.

Pozor na konzumáciu!

Počas tehotenstva alebo kojenia by sa konzumovať nemala, pretože zabraňuje tvorbe mlieka. Prehnať by to s ňou ale nemal nikto, pretože obsahuje silicu s názvom thujón, ktorá je vo vysokých dávkach toxická. Všetkého veľa škodí, no ak to nepreženiete, nič sa vám nestane! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz