Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prepeličie vajíčka - zdravšie ako slepačie!

rss

Slepačie vajíčka sa na našich tanieroch objavujú takmer každý deň. Či len uvarené alebo skryté v rôznych iných jedlách, ich konzumácia pre nás nie je ojedinelá. Existujú však aj iné druhy vajec, ktoré sú chutnejšie a pre naše telo prospešnejšie. Napríklad také prepeličie, ktoré sa často objavovali na panských stoloch už veľmi dávno.

Malé prepeličky

Fľakaté prepeličie vajíčka znášajú prepelice japonské, ktoré boli vyšľachtené čisto na znášku vajec. Na chov sú nenáročné, netreba im veľa miesta a nelietajú. Vajíčka však znášajú podľa toho, či sú „v pohode“, alebo v strese. Ak sa nemajú dobre, vajíčka neznesú, dokonca sa medzi sebou dokážu pobiť. Zaujímavosťou je, že čistá váha očistenej prepelice je v dospelosti len okolo 200g (samička, samček je menší). Vajíčko je tiež veľmi malé, váži zhruba 10 až 12 gramov. Aby ste teda nahradili v strave jedno slepačie vajce, potrebujete 4 až 6 prepeličích vajíčok. Sú približne 5x menšie ako slepačie, aj keď dnes pri vajciach veľkosti typu S môže byť tento pomer nižší. Za život znesie prepelica približne 300 vajec. Mimochodom, aj prepeličie mäso je zdravé a chutné.

Zdravšie ako slepačie!

Ako prvý si ich liečivé účinky všimol vedec Lin Shi Chen, ktorý ich odporúčal pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení a v posilňovaní  imunity. Obsahujú takmer nulový podiel cholesterolu a okrem toho v nich nájdeme aj vitamíny ako A, D, E, B1, B2, B12. Obsahujú stopové prvky horčík, fosfor, meď, vápnik, draslík a železo. Ich hodnoty sú výrazne vyššie ako v slepačom vajci. Napríklad, železa v nich je 4x viac, fosforu a draslíka 5x viac. Samozrejme, aj z prepeličích vajíčok prijímame vysoko hodnotné bielkoviny, sacharidy či esenciálne aminokyseliny. Navyše, ich nutričná hodnota je okolo 1700 až 1800 J, čo je o polovicu viac ako pri slepačích vajciach. Keďže majú schopnosť urýchľovať rekonvalescenciu pri vyčerpanosti organizmu, niet divu, že sú využívané ako doplnok stravy športovcov. Vhodné sú aj pre diabetikov. Šesť prepeličích vajec týždenne by malo diabetikom znížiť hladinu glukózy v krvi až o dve jednotky.

Ako ich variť?

Chuťovo sú prepeličie vajíčka jemnejšie ako slepačie, preto chutia aj ľuďom, ktorí slepačie veľmi neobľubujú. Navyše vôbec nezaťažujú žalúdok. Na klasické „na tvrdo“ stačí vajíčko variť tri minúty. S ich prípravou to netreba preháňať. Ak ich necháte variť príliš dlho, stratia svoju smotanovú konzistenciu. Šúpu sa trošku ťažšie, preto ich treba najprv načať ostrým nožom. Škrupinku ale nevyhadzujte! Lekári odporúčajú rozdrviť ju na jemný prášok a pridať do vareného jedla. Nie len zahustí, no obsahuje látky ako kremík či molybdén, teda látky, ktoré sú v strave nedostatočne zastúpené.

Vedeli ste že...?

Aj keď boli japonské prepelice vyšľachtené výhradne na znášanie vajec, nemajú vyvinutý pud sedenia na nich. Tieto vajcia ale vďaka vysokej nutričnej hodnote jedia aj kozmonauti v kozme. Zvláštnou zaujímavosťou zase je, že prepeličie vajíčka vraj pomáhajú na koktanie. Po troch až štyroch mesiacoch konzumácie týchto vajec by mal byť „koktajúci“ schopný plynulej konverzácie. Čo je na tom pravdy nevieme, no každopádne sú prepeličie vajíčka veľmi chutné a zdravé! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz